Ramadan er i gang blant muslimer verden over.  Foto: AP Photo/Manish Swarup.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter økt smittespredning under muslimenes ramadan-feiring som nå pågår. Også norske muslimske miljøer kan være utsatt.

NTB-AFP melder om WHOs utspill, og det er særlig i Midtøsten og Nord-Afrika det fryktes at dette vil bli et tilbakeskritt for kampen mot pandemien. Feiringens sosiale karakter gjør det vanskelig å overholde smittevernregler.

Ifølge NTB-AFP økte antallet nye påviste smittetilfeller i regionen med 22 prosent i forrige uke. Antallet koronarelaterte dødsfall økte med 17 prosent, ifølge WHOs regionale sjef Ahmed al-Mandhari.

– Vi er særlig bekymret over at den nåværende situasjonen kan bli ytterligere forverret under ramadan dersom folk ikke holder fast ved smitteverntiltakene som beviselig virker, sier han.

Fastemåneden ramadan ble i de fleste muslimske land innledet tirsdag. Troende muslimer faster fra soloppgang til solnedgang, da de tradisjonelt samles til måltider sammen med familie og venner.

Også i Norge er ramadan en sentral og viktig høytid for landets muslimer. Blant har NRK gjort sitt beste for å bidra til en storstilt markering av ramadan i Norge.

Mange av de mest koronautsatte områdene i Norge er områder med en høy andel muslimer. Det gjelder eksempelvis en del bydeler i Oslo øst.

Den bekymring WHO uttrykker for smittespredning i forbindelse med ramadan i Midtøsten og Nord-Afrika, vil naturlig omfatte også slike områder. Tradisjonelt arter feiringen seg i stor grad på samme måte, fra land til land.

Folkehelseinstituttet (FHI) har sett at dette kan være en fare, og sier de ønsker en trygg og god ramadan for alle muslimer i Norge, og instituttet har utarbeidet egne smittevernråd for høytiden.

Viktige bøker fra Document Forlag: 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.