For første gang skal det norske Forsvaret feire id, som markerer slutten på den muslimske fasten ramadan.

Høytiden id al-Fitr skal markeres på Krigsskolen på Linderud, på Sessvollmoen og på rekruttskolen på Madla, skriver Forsvarets Forum.

– Ramadan er en viktig måned for muslimer der de faster og blir ekstra opptatt av tilbedelse og gode gjerninger. Det er en måned der selvrenselse og åndelig utvikling settes i fokus. Det er også en tid for ekstra ettertanke og refleksjon, sier feltimam Najeeb ur Rehman Naz til Forsvarets forum.

Feltimam Naz sier at Forsvarets markering ikke vil skje på selve dagen for id, som i år er 2. mai, men vil bli arrangert på en passende dag etter feiringen slik at soldater kan feire selve id-dagen sammen med familien.

– Dette er en kulturell markering der man har mulighet til å få kunnskap om kulturen og selve høytiden Id. Alle soldater og ansatte som jobber på avdelingen er hjertelig velkommen til å ta del i denne markeringen, sier major Naz.

Muslimer skal ha en moralsk høyverdig oppførsel og møte andre med respekt og omtanke i det muslimene ser på som den hellige måneden, skriver Forsvarets Forum. Disse verdiene går hånd i hånd med Forsvarets grunnverdier respekt, ansvar og mot, sier feltimamen til vernepliktig journalist Fatin Ben Abdellah.

Alle tjenestegjørende i Forsvaret har rett til tros- og livssynsutøvelse, ifølge både Norges grunnlov og i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, skriver Forsvarets Forum.

Dette innebærer også tilrettelegging for fasten i ramadan, opplyser feltimamen.

Både feltimamen, feltprester og befal skal bidra til å legge til rette for at de muslimske soldater skal ha en god opplevelse under fastemåneden. I praksis betyr det blant annet at man skal få lagt til rette for de to måltidene suhoor som er det siste før fasten begynner ved daggry, og iftar som er det første måltidet etter solen har gått ned.

– Det er særlig viktig at de føler seg trygg og godt ivaretatt med tanke på deres religiøse utøving denne måneden.

Id al-fitr er muslimenes viktigste høytid. Feiringen begynner ved solnedgang den siste dagen i ramadan, og varer hele neste dag. Første gang id ble feiret, var i år 624, etter at profeten Muhammed og hans menn hadde seiret i slaget ved Badr.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.