Programleder Rima Iraki  fra NRK under Gullruten, hvor «Festen etter fasten – Id mubarak», vant pris i kategorien årets nyskapning. I årets feiring får hun med seg komikeren Yousef Hadaoui. Foto: Espen Solli /TV 2/ NTB

Muslimenes høytid ramadan nærmer seg sitt høydepunkt, og dette prioriteres høyt av NRK. Med Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviteres det til festsending fra Tveten gård i Oslo. NRK oppfordrer alle muslimer om å sende inn bilder av hvordan de og familien  feirer id.

Årets «Festen etter fasten» sendes fra hjertet av Groruddalen. Journalist Iram Ansari skriver om dette på nyhetssidene til NRK.

I en måned har muslimer verden over fastet mellom soloppgang til solnedgang. Høytiden markerer slutten på den muslimske måneden ramadan.

I år er det idylliske Tveten Gård på Tveita i Oslo som blir rammen for TV-programmet «Festen etter Fasten». NRK vil se hvordan du feirer id. Send oss dine bilder fra feiringen ved å laste opp bildene dine her.

HRS fikk for en tid tilbake sterk kritikk da Hege Storhaug skrev en artikkel hvor hun ba leserne sende inn bilder som dokumenterte den kulturelle revolusjonen som HRS mente innvandringen sørger for i Norge.

Hensikten var å vise hvordan Norge endres, og hvordan islam dominerer offentligheten mer og mer, skrev Storhaug i oktober 2017.

Men når NRK ber publikum om å sende inn bilder av den nye virkeligheten, så vil det trolig ikke møtes av sterk kritikk i hovedstrømsmediene.

Det loves et matgilde og «et dypdykk i mattradisjonene rundt id al-fitr», med mat fra Pakistan, Somalia, Bosnia, Nord-Afrika og Tyrkia.

Sendingen vises på NRK1 fredag 14. mai fra klokken 20.05.

Samtidig nærmer vi oss Norges nasjonaldag, og restriksjonene for feiring av 17. mai er strenge, ifølge Dagbladet.

Hvis det er risiko for at 17. mai-tog eller andre arrangementer fører til folkesamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner bør de avlyses.

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedleggelser og liknende er omfattet av reglene om arrangementer i covid-19-forskiften.

I en pressemelding oppfordres det til å synge nasjonalsangen klokken 12 på nasjonaldagen, «fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager», som kulturminister Abid Raja beskriver det.

Dette er andre året på rad hvor NRK sender «Festen etter fasten». Det er også andre året på rad hvor vår nasjonaldag gjennomføres med store restriksjoner.

Fjordårets «Festen etter fasten» vant Gullrute-pris som Årets nyskapning.

Denne feiringen, som NRK-sjefen beskriver som «årets viktigste høytid for mange nordmenn», markeres av NRK med «Fasternes Mester, temadager i Supernytt, podkast med unge muslimer, ramadan-middag og storslått id-feiring».

Julie Dahle i HRS peker på at dette muligens er en noe skjev satsning på en liten minoritet i Norge, hvis da tallene stemmer og muslimer utgjør kun 4 prosent av landets innbyggere.

At de muslimske miljøene har enorme utfordringer knyttet til integrering, arbeidsdeltakelse, kriminalitet og sosial kontroll kommer på ingen måte til uttrykk i NRKs dekning. NRK selger inn islam som en reflektert, god trosretning basert på humanistiske verdier og likeverd.

NRK

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.