Muslimsk Dialognettverk i samarbeid med Anne Lindboe, Oslos ordfører fra Høyre, arrangerte Norges første ramadan-iftar i Rådhuset torsdag kveld. Det var et historisk øyeblikk, jubler moskeenes organisasjon i Norge. NRK var selvfølgelig igjen på pletten, som alltid når islam brer om seg, med ukritisk innslag i Dagsrevyen.

Muslimsk Dialognettverk er takknemlige overfor ordfører Anne Lindboe, skriver de på Facebook få timer etter den store begivenheten:

Vi er

«takknemmelig for hennes initiativ. Som lege, tidligere barneombud og leder i Høyres ekspertpanel, viser ordføreren et engasjement for et inkluderende Oslo. Hennes arbeid speiler byens mål om å være et åpent og inkluderende samfunn. Iftaren samlet mange, fra de minste til de eldste, til en vellykket samling.»

Talene til ordfører Lindboe og det muslimske dialognettverkets styreleder, Senaid Kobilica, var så hjertevarmende, sier de, at de har gjengitt utdrag av dem i omtalen på Facebook. For

«selv om ordene kan glemmes, vil følelsen av fellesskap og samhørighet de skapte, bli husket lenge. For å bevare minnene fra kvelden, inkluderer vi utdrag fra deres taler»,

skriver dialogforumet.

Utdrag fra ordførerens tale:

«Det er en stor glede for meg – for første gang – å ønske velkommen til et kveldsmåltid i anledning iftar, her i Oslo rådhus. I kveld skal vi dele et hyggelig måltid sammen og sammen være med på en aldri så liten historisk begivenhet.

Som ordfører ønsker jeg at Oslo skal være verdens beste by å bo i for alle. Et mangfoldig Oslo beriker samfunnet og livet til innbyggerne.

Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dere som er her, og ikke minst bedre kjent med bakgrunnen for, og tradisjonene rundt iftar. Dette hadde ikke vært mulig uten et nært og godt samarbeid med Muslimsk Dialognettverk. Takk for at dere lar oss ta del i en viktig feiring, takk for at dere er åpne om tro og tradisjoner, og takk for at dere er aktive brobyggere.

Fra Oslo rådhus ble innviet i 1950, var det bestemt at dette skulle være et åpent hus. En iftar-markering er derfor helt i tråd med grunntanken om hva Oslo rådhus skal være – et hus for alle»,

sa Lindboe.

Fra den storstilte ramadan-festen i Oslo rådhus. På veggen henger Norges kongelige. Skjermbilde fra NRKs dekning av begivenheten.

Fra NRKs dekning av begivenheten ser det ut som den historiske, islamske hendelsen ble arrangert i Bankettsalen. Det er det mest høytidelige representasjonslokalet i Oslo rådhus, ifølge Wikipedia. På den ene langveggen henger portretter av kong Haakon VII, kong Olav V, kong Harald V og dronning Sonja, og skuer ned på den islamske feiringen. På kortveggen er det yrende, nakent, norsk badeliv i Willi Midelfarts store veggmaleri, «Det gror».

Utdrag fra Senaid Kobilicas tale (han er styreleder i dialogforumet og imam for bosniere i Norge):

«Det er med stor ære og takknemlighet jeg står foran dere i dag for å uttrykke vår felles anerkjennelse for et historisk og inkluderende tiltak her i Oslo. I en krevende tid med mange utfordringer har ordførerens initiativ til å arrangere den første Ramadan-iftaren i Rådhuset tydelig markert en vei mot større generøsitet og inkludering.

Vi lever i en verden der behovet for samhørighet, forståelse og respekt for våre ulikheter aldri har vært mer kritisk. Ordfører Lindboe, med din innsats, har du ikke bare anerkjent, men også feiret det som er dyrebart for våre muslimske borgere – Ramadan og fasten. Dette er ikke bare en religiøs praksis, men også en tid for refleksjon og helbredelse som støtter oss både mentalt og fysisk, samt tålmodighet – en perfekt anledning til å rense både hjertet og sjelen.

La oss alle ta med oss budskapet fra denne iftaren – et budskap om raushet, samhold og respekt for våre mangfoldige tradisjoner og trosretninger. Gjennom slike handlinger gir vi et sterkere og mer inkluderende samfunn, som holder oss sammen i gode og vanskelige tider.

Vi må også huske å takke de som har arbeidet for å gjøre dette arrangementet mulig i dag. En stor takk rettes til ordførerens sekretariat og MDNs sekretariat for deres innsats.

Gjennom dette arrangementet har vi blitt minnet på verdien av fellesskap og samhold, selv i vanskelige tider. La oss ta med oss disse budskapene og bygge videre på grunnlaget for forståelse, respekt og kjærlighet i vårt fellesskap.

Takk til Sahibzada Yaseen Saeed for den fine nasheed-opptredenen. Stor takk til fotografen Kai Erik Westergaard fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn som stilte opp»,

sa Kobilica.

Et vellykket event, Masha Allah

Yaseen Saeed, som fremførte islamske sanger for ordfører Lindboe og de andre i rådhuset, synes ut fra egen facebookside ikke å ha særlig tilknytning til Norge. Bortsett fra selvskryt om iftar i Oslo rådhus: «Et vellykket event, Masha Allah.»

Saeed feirer ellers Pakistans nasjonaldag, tar guttetur til Mekka, og lar seg avbilde sammen med islamisten Mohammed Hijab, som han omtaler som «verdenskjent, islamsk lærd». Hijab er støttespiller for de noe ekstreme i Islam Net, og Document har skrevet en del om denne «lærde». Som:

Islam Net-talsmann har truet med å drepe jøder og oppfordret til angrep mot hinduer (link, 2022).

Fahad Qureshi og Hijab: Islamisering av Norge vil forhindre et nytt 22. juli-angrep (link, 2023).

Mohammed Hijab og Fahad Qureshi spøker om å kutte opp de vantro (link, 2023).

Islamsangeren fra rådhuset har forresten bilder som viser at han befinner seg i Norge innimellom. Blant annet har han latt seg avfotografere sammen med Israel-kritiker Magdi Omar fra Karpe. Alle viser seierstegn på vegne av araberne, foran det norske Stortinget.

Rådhussanger Yaseen Saeed (t.h.) sammen med bl.a. Magdi Omar fra Karpe, under Gaza-demonstrasjon foran Stortinget i desember 2023. Skjermdump fra Facebook.

Da gjenstår å spørre: Når skal den kristne fasten få noe oppmerksomhet? Det vil si de 40 dagene fra askeonsdag til påske?

Eller vår tusenårige, grunnlovfestede kultur, tradisjon og religion i det hele tatt?

Er islam egentlig så inkluderende og hjertevarm rundt om i verden?
Og er målet at vi skal inkluderes og bli en del av islam, eller at muslimer skal tilpasse seg vår kultur?

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.