Uten forklaring skjøv ungdomsskolene i Larvik på årets engelsktentamen. Årsaken er den muslimske høytiden id-al-fitr.

Tentamen var planlagt avviklet 9. og 10. april, med første dag som forberedelsesdag. Nå er imidlertid tentamen flyttet til 18. og 19. april.

Endringen skyldes at den muslimske høytidsfeiringen id-al-fitr, som markerer avslutningen på ramadan, i år faller nettopp på 10. april, skriver Østlands-Posten.

Terje Berglie, som er eksamensansvarlig for Larvik-skolen, bekrefter at flyttingen av tentamen er begrunnet med hensyn til muslimske elever.

– Vi tar hensyn til religiøse høytider, men bommet denne gangen. Men det er klart at når skolene legger ut slike beskjeder, burde de nok ha opplyst om årsaken også. Jo mer informasjon, desto bedre, sier han og legger til:

– Det er i alle fall ingen hemmelig grunn til å flytte den, kun praktiske årsaker.

Ifølge Berglie er dette en problematikk som stort sett skjer i forbindelse med da muslimske høytiden ramadan, siden denne er bevegelig- Dessuten er islam den største religionen i Norge, bortsett fra kristendommen.

– Muslimene er den store gruppen. Når det gjelder andre trosretninger, snakker vi som regel om veldig få elever. Skulle det for eksempel vise seg at det bare gjelder en elev eller to, kan det hende vi likevel velger å kjøre tentamen, sier han.

Berglie sier at hvis tentamen hadde blitt gjennomført etter id-feiringen ville trolig 20 muslimske elever ikke møtt opp.

– Derfor måtte vi bare flyttet på den. Det er egentlig ingen «big deal», sier han.

Hva som forhindrer muslimske elever fra å møte opp på skolen etter å ha spist et godt måltid dagen før er ikke forklart. Det er imot islamske lover å drikke alkohol, så de muslimske elevene er neppe fyllesyke etter en id-feiring.

Bergli lover at Larvik-skolen skal bli mer observante på ramadan fremover.

Også Østlands-Posten beskriver ramadan som en fastemåned, selv om man kan spise så mye som mulig før solen står opp og etter at solen går ned.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.