Politiet stiller vel forberedt til SIAN-demoer, men mengden forsøker seg, og lørdag var det noen stygge scener. Dette er før det virkelig har kommet i gang. Foto: Heiko Junge/NTB

Det som viste seg på torget i Drammen lørdag, var glimtvis som bilder fra Gaza. Det er det samme hatet. Politiet sier selv at de er sjokkert over aggresjonen. De valgte å avbryte SIAN-demonstrasjonen.

– Vår terskel for å avbryte en demonstrasjon er svært høy. Vi valgte å gjøre det fordi det var nødvendig for å ivareta sikkerheten til de involverte og alle i nærheten. Jeg tror mange foreldre ville blitt sjokkert over aggresjonen som kom til uttrykk blant mange av de fremmøtte, og hvor høy temperatur det var på Strømsø torg. I tillegg er vi midt inne i en krevende smittesituasjon i Drammen, sier politistasjonssjef Øyvind Aas.

Det er samme situasjon som når Rasmus Paludan beveger seg inn på Nørrebro i København. Muslimer blir voldsomt provosert over at han våger å bevege seg inn på «deres» territorium. Det finnes folk fra venstresiden som også er med. Men bildene viser hvem som er de mest aggressive.

Fem motdemonstranter ble innbrakt av politiet.

Av de fem var fire mindreårige. De ble overlatt til foresatte. I tillegg ble ti personer bortvist fra Drammen, opplyser politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen i en pressemelding.

Politiet er defensive i møtet med mobben. Når demonstrasjonen er over, går aggresjonen ut over dem. Også pressefotografer fikk føle mobbens raseri. Mobb liker ikke å bli fotografert.

Både Rasmus Paludan og Lars Thorsen får frem aggresjonen blant muslimer. De finner seg ikke i at noen krenker deres religion. Når de samles til motdemonstrasjon, blir det voldsutøvelse.

For vanlige mennesker er det ytterst skremmende å møte et slikt hat.

Allerede i 1989, under demonstrasjonen mot Salman Rushdie, kom hatet til syne i Oslo, og mange fikk sjokk. «Fredelige» muslimer sto frem på Dagsrevyen og sa de gjerne skulle drept Rushdie.

Det er tretti år siden. Aggresjonen er ikke blitt mindre. Men dét har ytringsfriheten. I områder hvor muslimer dominerer, som i Drammen, er det forbundet med fare å si eller gjøre noe som muslimer opplever som krenkende.

Det mest alvorlige er at skolesystemet, medier og politikere er begynt å tilpasse seg. Woke-kulturen og cancel-culture passer som hånd i hanske med islam.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.