En av de ting som får meg til å fornemme at vi lever i en ny tid er at bøker jeg har lest plutselig kjennes aktuelle. En av de største romaner i det 20.århundre er Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov. Den foregår i Stalins Sovjet. To mennesker sitter på en parkbenk og er enige om at Djevelen ikke finnes. De lever jo i en ny opplyst tid. Da kommer en fremmed spaserende og blander seg i samtalen. Djevelen er tilbake og han setter Moskva på hodet.

En parallell handling foregår i Jerusalem i påsken der en jødisk «opprører» blir ført frem for Pontius Pilatus. Pilatus blir innviklet i en samtale med denne Joshua Nostri og klarer ikke rive seg løs.

Noe i Bulgakovs mesterverk har gjenklang i vår verden og Thomas Knarvik satte fingeren på en tidsfølelse i sitt lange essay.

Det skjer for mange ting til at vi føler oss tilfreds med de offisielle svarene.

Sheryll Atkisson er en journalist som tidligere arbeidet i CBS. Dette var under Obama. Obama hadde ingen skrupler med å forfølge og overvåke journalister. En dag begynte Atkissons computer å opptre seg merkelig. Hun forsto at det var utenforstående som hadde kommet seg inn på den. Kun føderale myndigheter tør bryte seg inn på computeren til en journalist.

Atkisson har anlagt sak mot justisdepartementet. Men departementet er part i saken og nekter å svare. De nekter å opplyse hvem som ga ordre om overvåkingen. Dermed kan domstolene avvise saken hennes fordi hun ikke kan navngi de skyldige, selv om hun sitter på bevisene.

Det er to standarder for lov og rett i dagens USA, sier Atkisson: Hvis du tilhører Demokratene og venstresiden kan du tillate deg nesten hva som helst. Du blir ikke stilt til ansvar. Hvis du derimot tilhører Trump og hans velgere, er det ingen grenser for hva de kan gjøre mot deg.

Dette er dagens USA. De har fått besøk av Djevelen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.