En fransk-norsk gruppe arkeologer har funnet ruiner av et kristent kloster i Vestørkenen i Egypt. Funnet stammer fra det fjerde århundret. Foto: Victor Ghica / MF-vitenskapelige høyskole / NTB

En fransk-norsk gruppe arkeologer har funnet ruiner av et kristent kloster i Vestørkenen i Egypt. Funnet stammer fra det fjerde århundret.

Det er det egyptiske departementet for oldtidsminner som opplyser om oppdagelsene lørdag. Samtidig la også MF-vitenskapelige høyskole (tidligere Menighetsfakultetet) i Norge ut en kunngjøring om funnet på sine nettsider.

Rektor Vidar L. Haanes ved høyskolen er henrykt over det som er oppdaget.

– At vi nå har fått en sikker datering på at det er verdens eldste kristne kloster våre forskere har gravd ut i Egypt, er intet mindre enn en verdensbegivenhet, en sensasjon, sier Haanes.

– Krystallklart
Det er professor Victor Ghica ved høyskolen som ledet arkeologene bak utgravingen av de eldgamle ruinene.

– Resultatene er krystallklare. Ikke bare har vi mengder av bevis på at alle de seks delene av klosteret stammer fra 300-tallet. Ifølge karbondateringene kan vi til og med befinne oss i det konstantinske dynastiet, sier Ghica.

– Allerede rundt år 350 e. Kr. fantes det veletablerte klostersamfunn helt i ytterkanten av Romerriket, noe som er ekstremt tidlig. Dette er noe vi ikke har vært klar over før, fortsetter han.

Fagfolkene mener funnene den fransk-norsk arkeologgruppen har gjort i Egypt er svært viktige. Foto: Victor Ghica / MF-vitenskapelige høyskole / NTB

Teamet har avdekket flere bygninger, noen laget av basalt, andre hogd inn i grunnfjellet og noen laget av teglstein. Nye funn er gjort under den tredje utgravingen ved Tal Ganoub Qasr al-Agouz i Bahariya-oasen, opplyser egyptiske myndigheter.

Stor betydning
Komplekset som er oppdaget, består av seks sektorer der det er funnet ruiner av tre kirker og munkeceller. Veggene har graffiti og symboler som settes i sammenheng med den koptiske kulturen, sier Osama Talaat i departementet.

Victor Ghica sier at 19 bygninger og en kirke hogd inn i grunnfjellet ble oppdaget i fjor.

– Det går ikke an å overdrive klosterbevegelsens betydning for kirken. Og alt startet her i Egypts ørken på 300-tallet, sier rektor ved høyskolen og professor i kirkehistorie, Vidar L. Haanes.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.