Kina er et nøkkelland til å forstå det historiske dramaet som utspiller seg i USA. Vi tenker ikke først og fremst på presidentvalget, men like mye på ledende Demokraters hat mot Trump og «Trumpismen». Den er i ferd med å anta dimensjoner som bærer likhetstrekk med den kinesiske kulturrevolusjonen. Kina fryder seg over Bidens komme, men har selv problemer.

Så vel Demokratene, som deres allierte innen Big Tech og Wall Street og Kina ser ut til å ha glemt farene ved å vise hybris:

Hybris er gresk og betyr ‘overmot, hovmot; vold’. I gresk mytologi er hybris overmotet et menneske viser når det prøver å heve seg over de begrensningene gudene har satt, eller på annen måte vil heve seg opp over menneskelige mål. (SNL)

Nettopp dette ordet er dekkende for hva som nå utspiller seg i USA, men som Hans Rustad og Geir Furuseth også viser eksempler på, i Kina. Dagsorden-sendingene kan sees løsrevet fra våre nettsider, men vi vil absolutt anbefale våre seere og lyttere å lese saker som publiseres på Documents nettsider.

Onsdag formiddag publiserte vi for eksempel en sak om at Kina innfører krisetilstand i flere nordlige provinser, på grunn av korona. Flere av de nordlige provinsene bærer navn som er ukjente for de fleste av oss, men en leser minnet oss i dag på at de for en stor grad utgjør det gamle Mandsjuria, som kanskje flere husker var et område som ble okkupert av Japan i 1931.

Nok om det. Den grenseløse anti-Trumpismen som nå har sluppet løs i USA koblet med saken om Mandsjurias skjebne, før og nå, gir oss anledning til en aldri så liten kulturell godbit fra filmhistorien:

The Manchurian Candidate, her i versjonen fra 1962, med Frank Sinatra og Janet Leigh som de mest kjente skuespillerne har relevans til dagens USA. Skjermdump: IMdB

Vi overlater til våre mange kunnskapsrike lesere og seere å se hvordan den film-klassikeren, som også finnes i en 2004-versjon med blant annet Denzel Washington i en av hovedrollene, kan relateres til dagens sending.

Før vi slipper dere løs på kveldens sending vil vi også minne om at Hybris kan brukes til å beskrive norske myndigheters politikeres nær unisone begeistring for klimatiltak som for eksempel batteribiler. ««Grønt skifte» handler om tvang!» skriver Kent Andersen.

‘Tvang’ kunne forresten også ha vært en dekkende tittel på kveldens sending… Hmm…

Sendingen premierer på YouTube og Rumble etter kl 20, og den blir også tilgjengelig på våre Facebook-sider og som podkast på PodBean.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.