Uten kunnskap om historien og verden utenfor våre egne velpolerte stuevinduer, vil vi raskt miste fotfeste når krisen en dag kommer. Vi snakker ikke om de krisene Kent Andersen beskriver så godt i sin sak, publisert tidligere i dag, men om retningsvalg, stillingstagen og forståelse av de konflikter og de reelle kriser vi står midt oppe i. Dagsorden hjelper deg til å reflektere.

I denne saken fra NTB ser vi et bilde av armenere som tar sine døde med seg vekk fra krigen i Artsakh, armenernes eget navn på regionen Nagorno-Karabakh.

Våpenhvile gjør etniske armenere hjemløse

Denne tragedien er ikke av ny dato, det viste ikke minst utdragene fra Fridtjof Nansens bok fra 1927, om folkemordet på armenerne og om deres kamp for å overleve som folk, «Gjennem Armenia«. Utdragene kan leses her: Del Idel II og del III.

Disse bildene og historien om Armenia vekket minner hos både Hans Rustad og Geir Furuseth i dagens sending, der de også er innom de tektoniske platene i Midt-Østen, som senest i dag fikk et nytt puff, da USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte en israelsk bosetting på Vestbredden. I kjent stil forsøker de to så å oppsummere sendingen og filosoferingen med mer personlige erfaringer fra hjemlig jord.

Men aller først tillater de seg å smile bredt over den støtten dere seere viser Document. Ikke glem at Dagsorden nå både kan leses, sees og høres, som podkast på PodBean

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.