Channel 4, en tv-kanal som er kjent for å lene seg mot venstre, har nå publisert en såkalt «undercover» gravesak, og den viser en valgkamp­medarbeider for Reform UK som spyr ut rasisme over en lav sko. Men nå viser det seg at vedkommende er en skuespiller som spesialiserer seg på «rough talk».

Skandalen var et faktum da Channel 4 triumferende kunne berette at de hadde gjort hemmelige opptak som viste utbredt, tydelig og rølpete rasisme hos Reform UK i Clacton, der Nigel Farage er kandidat. «Dokumentaren» viser blant annet kommentarer som at Rishi Sunak er en «f-ing paki» og at båtmigranter burde skytes. Parti­medarbeider­en som Channel 4 fulgte på dør-til-dør-aksjon og i bilen hans, presenterte seg som «Andy Parker, property dealer». Hele dokumentaren kunne vært en klassisk britisk komedie, om ikke innholdet i Parkers kommentarer var så graverende.

«Larger than life»

I kjølvannet av dokumentaren distanserte Nigel Farage og parti­ledelsen seg resolutt fra Parker, og sa at han ikke ville få noen rolle videre i partiet. Det var også andre i Reform som hadde uttalt seg langt over grensen, og disse får heller ikke være med i partiet videre. Rishi Sunak gikk ut og sa at han var såret over kommentarene. Politiet satte i gang etter­forskning. Så pekte noen på at Andy Parker minnet veldig om skuespilleren Andrew John Parker, som beskriver seg som en «funny, intelligent and larger than life character credited actor».

Det viste seg å stemme. AI-tester indikerer med stor sikkerhet at stemmen til mannen i filmen og på skuespillerens nettside er identiske. På nettsiden står det også at han har jobbet for Channel 4 før, og at han tar hemmelige oppdrag. Til vanlig har han en pen engelsk aksent, men i dokumentaren snakker han med bred Essex-aksent. Han nekter fortsatt for å ha vært en hyret og betalt skuespiller for dokumentaren, og kanalen nekter selvsagt også for å ha iscenesatt skandalen. Saken er under politi­etter­forskning for å finne ut om kommentarene som ble ytret er ulovlige, ikke om Channel 4 har opptrådt uredelig.

«En politisk felle av enorme dimensjoner»

Nigel Farage var gjest på debatt­programm­et BBC Question Time i går kveld, der han igjen tok avstand fra de som hadde ytret seg rasistisk. «Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre», sa han gjentatte ganger. Samtidig var han klar på at dette var «en politisk felle av enorme dimensjoner». «Helt fra jeg møtte ham på kontoret i Clacton første gang, spilte han skuespill. Dette er en felle som våre politiske motstandere og hoved­strøms­mediene har falt for.» Farage er ikke sikker på om det var Andrew Parkers idé, eller om det var produksjons­selskapets.

Selv om denne seneste skandalen ser ut til å være konstruert, har flere Reform-kandidater blamert seg ved å ytre seg rasistisk i valgkampen eller tidligere, og flere har blitt byttet ut som følge av dette. Andre partier har også hatt problemer med kandidater og medarbeidere som har uttalt seg rasistisk. Blant annet måtte Labour flytte på en kandidat som hadde twitret at hvite menneskers tårer var «min favoritt­drink».

Men debatten dreier seg ikke om rasisme, selv om hoved­strøms­mediene ønsker at den skal gjøre det. Det er en distraksjon. Debatten dreier seg om hvorfor Channel 4 sendte en løgnaktig film for å overdrive rasisme­problemet i Reform. Dette minner litt om det såkalte «hate crime hoax»-problemet i USA, der aktivister har utnyttet folks sympati ved å påstå at man er utsatt for rasisme. Men som i USA har sannheten etter hvert kommet frem, og de som mener de har avslørt rasisme, blir selv avkledd for å ha fart med løgn. Men hvorfor ønsker de å ramme Reform UK og Nigel Farage?

Utilsiktede positive konsekvenser?

Som Nigel Farage selv sier – det etablerte systemet er livredde for Reform. «Vi har et ustoppelig momentum», sa Farage i går kveld på sin YouTube-kanal. Derfor har «unipartiet», elitene, panikk. Nigel Farage er den mest populære britiske politikeren på TikTok med stor margin. Han tiltrekker seg store folkemengder når han taler. Han har fått låten «Without me» av Eminem til å klatre på hitlistene igjen, etter at han begynte å bruke den når han entrer scenen. Og etter Channel 4-skandalen har populariteten til Farage steget igjen, i følge betting-selskapene.

For Farage og Reform kan filmen få utilsiktede positive konsekvenser. Men hvis – eller snarere når – Channel 4 blir funnet å ha fordreid virkelig­heten under dekke av politisk gerila­journalistikk, kommer det under kategorien valg­manipulasjon. Det er så alvorlig at det må få store konsekvenser. Og gjorde de det av egen overbevisning, for å få klikk og seere og for å motarbeide det de ser på som «mørke krefter», eller ble de bedt om å gjøre det av «noen» høyere opp i systemet?

Her i Norge er Channel 4 kanskje best kjent for intervjuet Cathy Newman gjorde med Jordan Peterson. Der forsøkte de også iherdig å sette sin motstander i et dårlig lys, og mislyktes til gagns.

Watch this space, som det heter på godt norsk. For sannheten kommer som regel for en dag.

 

Her er NTBs fremstilling av saken:

Det høyrepopulistiske partiet Reform UK har trukket støtten til tre av sine kandidater i det kommende britiske parlamentsvalget.

Grunnen er at de har kommet med krenkende og nedsettende kommentarer, melder britiske medier lørdag. Men de tre står fortsatt på stemmesedlene ettersom det er for sent å få fjernet navnene, melder både BBC og Sky News.

En av kandidatene anklages for tidligere å ha publisert nedsettende kommentarer i sosiale medier om afrikanere sør for Sahara og deres intelligens. En annen skal ha kommet med andre krenkende kommentarer om svarte. Den tredje har beskrevet asylsøkere som har ankommet Storbritannia, som «avskum».

– Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre, sa partileder Nigel Farage i en BBC-sending fredag kveld.

Skandaler

Med få dager igjen før torsdagens parlamentsvalg, er Reform UK dratt inn i en skandale som sprakk på fredag da det ble kjent at rasistiske og homofobe uttalelser har blitt fanget opp på film på et av partiets valgkampmøter.

På opptaket kan man blant annet høre en valgkampmedarbeider komme med rasistiske uttalelser om statsminister Rishi Sunak, som har foreldre fra India. Valgkampmedarbeideren sa også at muslimer «burde sparkes ut av moskeene, som burde gjøres om til puber».

Man kan også høre en annen valgkampmedarbeider omtale medlemmer av LHBTQ-bevegelsen som «pedofile».

Hevder de er fabrikkerte

Farage kaller uttalelsene en «ren og skjær felle» og hevder, uten å ha lagt fram bevis for det, at de er fabrikkerte og at valgkampmedarbeideren kan ha blitt betalt for å komme med uttalelsene.

Britiske Channel 4, som står bak gravereportasjen der uttalelsene høres, avviser påstandene fra Farage. (NTB)

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.