Foto: Berit Roald / NTB

Statsminister Erna Solberg synes det blir vanskelig å kritisere Twitter for å stenge ned Trump og likesinnede i og med at politikere som henne har bedt sosiale medier om å slå hardere ned på hatprat.

– Generelt har Høyres standpunkt alltid vært at vi skal argumentere mot andres ytringer, ikke forby dem. Samtidig er det krevende. Jeg opplever at det har vært stor støtte i Norge for å be disse plattformene om å monitorere hatprat og ting som kan bidra til ekstremisme bedre. Da blir det vanskelig å kritisere Twitter når de gjør dette.

Solberg sier til Dagbladet at hun er klar over at sensur kanskje ikke er den rette måten å bekjempe andre meninger på. Men hun føler likevel at hun må være konsekvent og sttte Twitter.

– Vi har bedt plattformene slå mer ned på hatprat og oppfordringer til vold. Da forstår jeg at de gjør det. Samtidig er jeg ikke sikker på om det å forby meninger og ikke la de komme til uttrykk, er den beste måten å bekjempe dem på. Særlig i et så splittet samfunn som USA, der konspirasjonsteorier er så utbredt, så kan det være kontraproduktivt. Men vi må ta ansvar for at vi har bedt om at disse plattformene skal monitorere sterkere.

Erna kaller det «monitorering», som inneæbærer overvåking.Men Twitter, Apple og Google gjør noe mye mer. De stenger ned, utestenger og boikotter. Big Tech har i realiteten overtatt ytringsfriheten i USA og bestemmer dens grenser. Det er noe litt annet enn «monitorering».

Er Erna komfortabel med Big Techs kupp av ytringsfriheten og innføringen av sensur?