Trump og Melania på vei til Mar a-Lago onsdag 23. desember. Foto: Evan Vucci/AP/NTB

Trump gjorde alvor av å legge ned veto mot forsvarsbudsjettet fordi Kongressen nektet å innfri kravet om å oppheve Big Techs unntak fra redaktørplakaten. Den såkalte Section 230 fritar Big Tech fra redaksjonsansvar, hvilket gjør det umulig å saksøke dem, uansett hvor mye de sensurerer. Det vil Trump ha slutt på.

Big Tech har i økende grad avslørt seg som venstreorientert, politisk korrekt og woke – mest eklatant da Twitter og Facebook blokkerte New York Post-historien om Hunter Biden ti dager før valget.

Republikanerne har beskyttet Big Tech, og det vil Trump ha slutt på. Han brukte derfor forsvarsbudsjettet som brekkstang.

NTB omtaler det på denne måten:

Trump har dessuten krevd at Kongressen i budsjettprosessen må slå ned på sosiale medier som Twitter og Facebook, som han hevder motarbeider ham og republikanerne.

For NTB er motarbeidelse av sensur et ønske om «å slå ned på sosiale medier». At selskapene motarbeider ham og Republikanerne er noe presidenten påstår.

Men det finnes også reell politisk uenighet mellom Trump og det tverrpolitiske flertallet: Kongressen liker ikke at Trump vil gjøre slutt på de endeløse krigene, og de vil beholde alle de 34.500 soldatene i Tyskland.

Budsjettplanen stipulerer betingelser for tilbaketrekning av soldater:

Forsvarsministeren må først legge fram en analyse om konsekvensene av en slik beslutning, og deretter må det gå minst 120 dager før en eneste av de 34.500 soldatene kan hentes hjem.

Forsvarsbudsjettet forsøker også å begrense eller på andre måter skape vanskeligheter for Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og Sør-Korea. (NTB)

Ikke bare er de endeløse krigene upopulære, de sluker også enorme pengesummer. Bare nedskaleringen i Irak og Afghanistan på rundt 2000 soldater begge steder, sparer USA for 25 milliarder dollar i året. Washington er mer opptatt av å sørge for trygghet i fjerntliggende land enn i sin egen bakgård.

Trump vet at dette er populært blant velgerne, og han posisjonerer seg for nye slag:

Hvorfor skal USA ha 34.500 soldater i et land som gjør seg energiavhengig av Russland og kun bruker 1,38 prosent av BNP på sitt eget forsvar? Tyskland har råd til å betale for sitt eget forsvar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.