Twitter har med suveren arroganse utestengt konservative fra deres plattform i USA, med Trump som den mest prominente. Nå møter Twitter sensur i andre stater som ikke spiller woke-spillet. Stater som India og Nigeria vil regulere eller forby Twitter og Twitter-sjef Jack Dorsey blir plutselig en varm forsvarer av ytringsfriheten.

Twitter slettet en tweet fra Nigerias president Muhammadu Buhari fordi den kunne tolkes som en trussel mot voldelige separatister i sørøst. Buhari lot seg ikke plukke på nesen og bannlyste Twitter fra Nigeria.

Twitter deleted a fiery tweet from President Muhammadu Buhari that many perceived as a veiled threat against violent separatists in the nation’s southeast – then his government’s information wing responded by banning the social media platform from the country.

Twitter reagerte lørdag morgen med å erklære at å ytre seg på sosiale medier er en menneskerettighet.

«We are deeply concerned by the blocking of Twitter in Nigeria,» Twitter’s Public Policy division tweeted in response. «Access to the free and #OpenInternet is an essential human right in modern society. We will work to restore access for all those in Nigeria who rely on Twitter to communicate and connect with the world. #KeepitOn.»

Det kan virke som om Twitter ikke ser den situasjonen det har stilt seg selv i. Den konservative kommentatoren Liz Wheeler dundret ballen i mål.

«Access to the free & #OpenInternet is an essential human right in modern society… unless you’re Donald Trump. Or reporting on Hunter Biden’s laptop. Or discussing the biology of gender. Or the murderous dictator of Iran. Or a Chinese Communist Party peon lying about COVID,» conservative author Liz Wheeler wrote in response to Twitter’s tweet.

Det virker som om Big Tech ikke forstår at deres sensur er sensur. De virker frelst på seg selv. Men nå møter de på stater som ikke er woke. De har klart å skyve halvparten av USA fra seg. De kommer ikke til å støtte Twitter i land som Nigeria og India.

Indiske myndigheter krever at Twitter umiddelbart retter seg etter nye regler som er innført for sosiale medier. Kritikere er bekymret for ytringsfriheten.

Twitter er midt i en anspent konflikt med den indiske regjeringen, som ved flere anledninger har bedt selskapet om å fjerne eller begrense innhold der statsminister Narendra Modis regjering kritiseres.

Den indiske regjeringen har blant annet reagert på kritikk rettet mot sin håndtering av koronapandemien.

I et brev til Twitter fra departementet for elektronikk og informasjonsteknologi vises det til regler som trådte i kraft 26. mai. Twitter skal ikke ha rettet seg etter disse reglene, og det heter at brevet er «siste advarsel» før selskapet kan vente konsekvenser, ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India.

Bekymret for ansatte

Hva slags konsekvenser det er snakk om er ikke kjent, og Twitter har så langt ikke kommentert saken.

I mai dukket politiet opp hos Twitter i India, etter at selskapet la en advarsel om manipulert innhold på en melding skrevet av en talsmann for regjeringspartiet i landet. Tidligere i år har Twitter også vært i klammeri med myndighetene fordi de delvis nektet å rette seg etter henstillinger om å slette meldinger der omstridte nye landbrukslover ble kritisert.

– Akkurat nå er vi bekymret som følge av hendelser rundt våre ansatte i India den siste tiden og for potensielle trusler mot ytringsfriheten til de menneskene vi tjener, skrev Twitter i en uttalelse i mai.

Selskapet uttrykte også bekymring for «politiets bruk av skremselstaktikker».

Pålagt sporing

Reglene som trådte i kraft 26. mai innebærer at nettplattformene kan bli pålagt å spore «den første opprinnelsen» til innlegg som anses å undergrave Indias suverenitet, sikkerhet eller den offentlige orden.

WhatsApp har saksøkt Indias regjering etter at de nye reglene ble innført. Både nettselskapene og personvernaktivister frykter at de vage formuleringene i regelverket gjør at selskapene kan bli tvunget til å identifisere forfatterne bak innlegg som kritiserer regjeringen. (NTB)


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.