This photo provided by Random House shows the cover of «A Promised Land.» The first volume of former President Barack Obama’s memoir is coming out Nov. 17, two weeks after Election Day. (Pari Dukovic/Random House via AP)

Barack Obama har en karakteristikk av Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy i sin nye bok som avslører antisemittiske fordommer. Det er oppsiktsvekkende at Obama, som ellers vokter sin munn, har latt dette komme på trykk.

Avisa theaustralian.com har en artikkel om beskrivelsen av Sarkozy, og kommentatoren Ergas skriver:

The silence that has greeted the former US president’s description of Nicolas Sarkozy in his book reflects the normalisation of casual anti-Semitism on the ‘progressive’ side of politics.
The words leap out and grab you. After all, in countless pages of prose, no other world leader is characterised by Barack Obama in anything like those terms.

Dette er en alvorlig anklage mot dagens medier: Man vil ikke kritisere Obama fordi man har noe av den samme rem av huden. Det har skjedd en normalisering av fordommer mot jøder på den progressive siden.

Obamas fordommer er ikke merkelige hvis man ser på folkene han pleiet omgang med i Chicago: Pastor Jeremiah Wright og tidligere venstreterrorister som Ayers.

Hva er det Obama skriver?

But there it is, in Obama’s recently published memoir, A Promised Land: Nicolas Sarkozy, France’s president from 2007 to 2012, is, Obama tells us, a “quarter Greek Jew”. Little wonder then that Sarkozy has “dark, expressive Mediterranean features”, which resemble the exaggerated, often distorted figures “of a Toulouse-Lautrec painting”.

And little wonder too that he is “all emotional outbursts and overblown rhetoric”, while his conversation, which reflects unbridled ambition and incessant pushiness, “swoops from flattery to bluster to genuine insight.”

Dette er den type stereotypifisering som i dag koster folk jobben hvis det skjer med andre grupper, fra muslimer til svarte. Men det OK at USAs første svarte president bruker samme typebeskrivelse om en politiker han traff: Obama slutter fra hans etniske opphav til hans utseeende og oppførsel.

Samme beskrivelse ble brukt mot Storbritannias første jødiske statsminister, Benjamin Disraeli:

One might have thought Obama was deliberately directing at the Fifth Republic’s first president with a Jewish heritage the insults notoriously hurled at Benjamin Disraeli, the first person of Jewish birth to become Britain’s prime minister.

Driven by “a tenacity of purpose” that was “a Jewish characteristic”, said Lord Cromer, the Conservative prime minister, with his swarthy “Oriental features”, was consumed by an “addiction” to the “passionate outbursts” and “excesses of flattery” that were the hallmarks of his “nimble-witted” race.

Cromer’s taunts, which Obama so uncannily echoes, were hardly unusual. On the contrary, as Anthony Wohl, a distinguished scholar of Victorian Britain, and the late, lamented David Cesarini showed, the traits Obama attributes to Sarkozy — from the oily complexion to the pushy, self-centred assertiveness — were at the heart of the anti-Semitic caricature of the Jew that crystallised, with murderous consequences, in the 19th century.

At Obama tør å bruke samme typetegning i dagens klima er et så grovt brudd på de reglene han selv har innført, at de bare kan føre til en antagelse: Dagens venstreside er antisemittisk. Det er en erkjennelse som svir hos liberale jøder i USA som tradisjonelt har stemt Demokratisk. Flere stemte Trump enn i 2016.

Det er nok å iaktta hva som skjedde med Labour under Corbyn for å se at dette er et universelt fenomen på venstresiden. Man finner det også i de nordiske land.

Det er mest virulent på venstresiden, men man finner den også i sentrum, blant såkalt blå partier. Antisemittisme er historisk et tegn på forfall og oppløsning.

At et land som Danmark, hvor jøder har levd i hundrevis av år, har et flertall i Folketinget som er imot omskjæring av gutter, er uttrykk for det samme. Danske jøder har sagt klart og tydelig fra at de da må forlate Danmark.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂