Nytt

Dykkere engasjert av dokumentarprodusentene fant en fire meter lang og 1,2 meter bred flenge i skroget på Estonia. Funnet og dokumentaren har ført til krav om at etterforskningen etter forliset som krevde 852 liv må gjenopptaes. Foto: Dplay

Estlands regjering har i et brev til den svenske utenriksministeren Ann Linde lagt frem en rekke krav som i realiteten innebærer nye dykkinger til vraket av Estonia. Forliset fant sted den 28. september i 1994, og krevde 852 liv.

Den estniska regeringen vill nu ha svar på de frågor som väckts gällande det nyfunna hålet i m/s Estonias skrov. I ett brev till utrikesminister Ann Linde, redogörs för ett antal punkter som anses ha högsta prioritet i jakten på att få reda på vad de nya fynden betyder. (SVT)

Kravene innebærer at det må foretas nye dykkinger til vraket av Estonia, noe som strider mot det internasjonale vedtaket om gravfred og forbud mot dykking til vraket. Dette forbudet ble omgått av medvirkende i dokumentaren «Estonia – funnet som endret alt«, som er produsert av Dplay. Det er disse funnene og nye vitneforklaringer i denne dokumentaren som har fått blant annet estiske myndigheter til å reagere.

Ved hjelp av opptak gjort med miniubåt ble det dokumentert et hittil ukjent hull i skroget på ferja, noe som har utløst spekulasjoner om hvorvidt den ble truffet av en ubåt før den sank. Avsløringen har også ledet til krav om ny gransking.

De to som sto bak dokumentaren, journalisten Henrik Evertsson og Linus Andersson som opererte miniubåten, er nå tiltalt i hjemlandet Sverige for brudd på gravfreden.

Svenske myndigheter har også forsøkt å ta beslag i filmmaterialet. Det befinner seg imidlertid i Tyskland, og tyske myndigheter nekter å imøtekomme kravet om utlevering. (NTB)

– Ingen forbrytelse

Journalistorganisasjonene i Sverige, Finland, Danmark, Estland og Norge, sammen med Den europeiske journalistføderasjonen og Norsk Redaktørforening reagerer sterkt på Sveriges håndtering av saken og mener straffeforfølgelsen av Evertsson og Andersson er forkastelig.

– At Sverige tiltaler journalister for å ha samlet inn informasjon som er av stor offentlig interesse, er i strid med både svensk og internasjonal rett. Journalistikk er ikke en forbrytelse, slår organisasjonenes ledere fast.

De stiller også spørsmål ved om den svenske loven som forbyr dykking ved vraket, er forenelig med internasjonal rett ettersom Estonia sank i internasjonalt farvann. (NTB)

Estlands regering kräver nya dykningar vid Estonia

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Les også