Dykkere har funnet en fire meter lang og 1,2 meter bred flenge i skroget på Estonia. Opptak presenteres i en ny dokumentarserie som har skapt voldsomt oppstyr og nye spekulasjoner rundt årsakene til forliset. Foto: Dplay

Den svenske havarikommisjonen har nå innledet en ny granskning av Estonia-forliset i 1994, etter nye opptak gjort av dykkere som viser en fire meter lang flenge i skroget. Det melder Aftonbladet. 852 mennesker omkom i forliset.

Statens haverikommission har inlett en granskning av hålet i M/S Estonias skrov

Myndigheten för nu diskussioner med både Estland och Finland om nästa steg.

– Vi överväger vad de nya uppgifterna kan få för konsekvenser, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen.

-Sverige løy

I forrige uke møttes statsministrene fra Finland, Estonia og Sverige for blant annet å snakke om den nye dokumentarserien hvor disse sensasjonelle opplysningene fremkommer.

Ifølge … var det et nytt møte mellom den svenske og estiske statsministeren mandag kveld. Spekulasjonene om hva som kan ha forårsaket den 4,1 meter lange og 1,2 meter brede flengen på styrbord side florerer. Ifølge Dagbladet, som siterer både svenske og estiske kilder, hevder den tidligere lederen for den estiske delen av den opprinnelige granskningen at Sverige løy:

Margus Kurm, som ledet den estlandske delen av granskningen etter forliset, har tidligere vært kritisk til havarikommisjonens rapport.

Han sier nå at han tror at Estonia kolliderte med en svensk ubåt, skriver Expressen, og han sier også ifølge Eesti Päevalehtat han mener at Sverige har skjult dette.

– Sverige løy oss rett i ansiktet, sier Kurm. (Dagbladet)

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.