Det sies at det vokser frem et skyggekalifat i Sverige. Nå er også halal-prostitusjon avslørt. Shiamuslimske imamer rundt om i Sverige vier kvinner kjøpt av menn som ønsker midlertidig sex. Hensikten med det såkalte «lystekteskapet» er å gjøre sex halal, altså tillatt innen islam. Menighetenes økonomiske bidrag er nå stoppet og imamene kan etterforskes for menneskehandel.

I islam er utenomekteskapelig sex forbudt. For å løse det problemet har imamer i den shiamuslimske tradisjonen benyttet seg av tidsbegrensede ekteskap, såkalte mut’ah-ekteskap eller lystektenskap, hvor en mann og en kvinne kan gifte seg for en bestemt periode. Etter avtalt tid, flere måneder eller bare noen timer, oppløses ekteskapet automatisk. Hensikten er å ha sex og mannen betaler en sum penger til kvinnen, men i stedet for å kalle det prostitusjon, kaller de det brudepenger.

Tradisjonen med mut’ah-ekteskap forekommer ikke bare blant shiamuslimer i Sverige. Allerede i 2019 avslørte den britiske TV-kanalen BBC religiøs sexhandel i Irak, der imamer utnyttet barn og sårbare kvinner til menn som ønsker sex uten å bryte religiøse regler.

SVTs Uppdrag granskning avslører nå at de tidsbegrensede ekteskapene også finnes i Sverige, og at flertallet av de spurte imamene ikke ser noen problemer med tradisjonen men gjerne bistår.

For å undersøke hvor utbredt fenomenet er, har Uppdrag granskning søkt om lag 40 av de mer enn 60 shiamuslimske menighetene i Sverige. Til sammen har redaksjonen vært i kontakt med 26 menighetsrepresentanter. To av redaksjonens arabisktalende ansatte, en mann og en kvinne, har siden brukt falske identiteter og skjult kamera.  Historien som er brukt, har journalistene fått fra en muslimsk kvinne i Sverige, som tok kontakt med Uppdrag granskning om egne opplevelser av et slikt ekteskap.

Den kvinnelige journalisten har henvendt seg til 14 imamer for å få hjelp til å arrangere et midlertidig ekteskap for penger, da hun utga seg for å ha økonomiske vanskeligheter. Hun har sagt at hun egentlig ikke vil, men at hun ikke ser noen annen utvei.

Den mannlige ansatte har snakket med tolv imamer og sagt at hans kone fortsatt er i hjemlandet i Midtøsten og at han ønsker å gifte seg midlertidig til hun kommer til Sverige.

Totalt 15 imamer tilbyr sin hjelp til å gjennomføre «lystekteskap». Noen av disse har selv vært interessert i å ha sex med kvinnen, mens andre har formidlet utenlandske menn til henne ofte med krav om betaling for tjenestene sine. Bare syv av de spurte vil eller kan ikke hjelpe, og av de totalt 26 imamene er det bare fire som mener at arrangementet er uakseptabelt.

Resultatene har blitt dokumentaren Sexköp i Allahs namn, som nå kan sees via SVT Play. To kvinner intervjuet i dokumentaren mener omtrent hver tiende mann som kjøper sex fra prostituerte i Malmø, krever at sexen skal skje innenfor rammen av et slikt tidsbegrenset ekteskap. De oppgir også to begrunnelser for kravet: De muslimske mennene kan kjøpe sex uten at det er i strid med islam – og samtidig omgår de den svenske sexkjøpsloven, hvor det er straffbart å kjøpe sex.

I dokumentaren intervjues også politimesteren i Malmø, Petra Stenkula. Hun er tydelig på at det kan ha blitt begått en forbrytelse.

– Äktenskapet i sig är snarare något människohandelsliknande, där man utnyttjar en kvinna i beroendeställning. Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, sier Petra Stenkula i dokumentaren.

Dommer Thed Adelswärd mener også at «lystekteskap» kan være straffbart:

– Om du nu har hittat personer som på ett otillbörligt sätt utnyttjar eller främjar att en person har tillfälliga sexuella förbindelser så låter det straffbart, som koppleri. Det dömer man till fängelse i fyra år för.

Av menighetene som er kontaktet av Uppdrag granskning, er alle unntatt én medlemmer av paraplyorganisasjonen Islamiska Shiasamfunden i Sverige. Til sammen har de mottatt over 14 millioner i statlige tilskudd og tilskudd fra kommunene de siste tre årene.

Formannen for Islamiska Shiasamfunden, Haider Ibrahim, er en av dem som er intervjuet i dokumentaren. Han vil ikke sammenligne lystekteskapet med prostitusjon, men mener det er en måte å gjøre det lettere for ungdom å bli kjent med hverandre og ha sex før de bestemmer seg for å gifte seg. Ibrahim har reagert sterkt på avsløringen og har opplyst til SVT at menighetene som har opptrådt feil får medlemskapet fryst og bidragene deres stoppet.

– Jag kommer att ta det på största allvar. De som är skyldiga och som har gjort bort sig på det här sättet får inte sitta kvar. Vi får även ta diskussion med myndigheten SST om bidraget och hur vi ska göra med dem. Åtminstone att bidraget får frysas fram till att vi kommer fram till en slutsats, sier Haider Ibrahim.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.