Forfatter Trude Marstein har skrevet åtte romaner, blant annet «Hjem til meg» (2012) og «Så mye hadde jeg» (2018). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den som har mottatt flest årlige arbeidsstipend fra Den norske Forfatterforeningen (DnF) siden 2000, er Trude Marstein. Hun har fått stipend i 20 av 21 år, og i alt mottatt 5,5 millioner kroner, melder Klassekampen.

Ni av de 30 skjønnlitterære forfatterne som har fått mest i arbeidsstipend siden år 2000, er kvinner, noe som er en del mindre enn kvinneandelen skulle tilsi i seg selv.

Arbeidsstipend utgjør i 2020 276.000 kroner i året. 340 forfattere er blitt tildelt arbeidsstipend de siste 21 årene.

Rett bak Marstein finner vi Frode Grytten, som har fått 19 år med arbeidsstipend, mens Håvard Syvertsen, Tomas Espedal og Steinar Opstad alle har fått 18 år. Så kommer Gunstein Bakke på 17 år, Kristine Næss, Merethe Lindstrøm, Odd W. Surén, Ragnar Hovland og Tormod Haugland, alle med 15 år.

Arbeidsstipendene deles ut fra en subjektiv fagvurdering av litterær kvalitet, og finansieringen kommer fra det offentlige. Bibliotekvederlaget er en kompensasjon til forfatter (og andre) for bortfall av inntekt ved gratis bokutlån på bibliotek.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.