Norges pinglete støtte til Ukraina burde gjøre oss flaue. Dette skriver skribent og forfatter Mikael Godø i Stavanger Aftenblad. Å være best i verden er ikke godt nok.

Godø er misfornøyd med at Norge kun øker sin støtte til Ukraina med 7 milliarder kroner, som han ifølge teksten anser som «lommerusk» for en styrtrik stat. Han er nok en av disse som mener Norge burde gi mist 1000 milliarder til Ukraina, og mener at Ukraina har gitt oss mer enn vi har gitt dem.

Aftenposten la mot slutten til at Oljefondet økte med nesten 2000 milliarder i første kvartal, etter å ha økt med 2200 milliarder i fjor. Det er en ytterst relevant kontekst for hva Norge kan tenke seg å bidra med i et felles europeisk løft, der omtrent alle andre land har mye strammere økonomi enn oss.

Hva mener Godø med «oss?» Er det de utallige bedriftene som går konkurs? Er det de i matkø? Er det husholdninger som opplever et voldsomt fall i kjøpekraften, som ikke har steget siden 2012, og falt kraftig lenge før den russiske invasjonen av Ukraina?

Godø fremhever Rasmus Hanson fra MDG og Guri Melby fra Venstre som forbilder, siden de ønsker å øke støtten drastisk. Også det såkalte konservative Civita hylles.

Ellers på høyresiden har økonomer tilknyttet Civita foreslått å bruke 500 milliarder kroner av Oljefondet på våpen til Ukraina for å styrke vår egen sikkerhet.

Mener Norge bør gi 1000 milliarder til Ukraina

Selvsagt har Norge sopt inn penger på gass, siden hele Europa er i ferd med å begå selvmord på grunn av klimatiltak. Dette startet dog før krigen i Ukraina. Men vanlige nordmenn har ingen glede av disse inntektene, som forsvinner inn i statens bunnløse sluk. Det vi opplever er inflasjon, renteøkninger, konkurser og skyhøye strømpriser. Så må vi finansiere snart 80.000 ukrainske flyktninger i tillegg til de normale rundt 40.000 årlige innvandrere fra MENA-land.

Skatteseddelen er brutal, og med en gjennomsnittlig inntekt betaler vi rundt 70 prosent av inntekten på skatter og avgifter, mens prisene og kostnadene bare stiger og stiger. At staten er styrtrik er ikke noe befolkningen merker.

Konklusjonen til skribent og forfatter Mikael Godø er som følger:

  • Det finnes åpenbart ingen sammenheng mellom vår svulmende formue og hva vi skal bidra med til en forsvarskrig som de fleste mener er en dypt alvorlig krise for Europa.

Vel, Norge bidrar med mest penger av alle land i verden i forhold til antall innbyggere.

  • Det er dyrt å forsvare Ukraina, men mye billigere enn å ruste seg mot et seirende og selvsikkert Russland som har fått bekreftet sine tanker om Vestens svakhet.

Dette er et argument som mange bruker, at Russland vil våge å invadere Nato. Av en eller annen grunn tviler jeg på at selv Kreml og Putin egentlig ønsker en tredje verdenskrig.

  • Regjeringen mener at Norge gjør en betydelig innsats. Faktum er at Ukraina har gjort mye mer for Norge enn vi har gjort for dem. Det har vi kvitteringer på.

Disse kvitteringene ville jeg gjerne likt å se, men trolig er de et rent fantasiprodukt.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.