Valpeyoga, hvor deltakerne trener yoga omgitt av hunder, har nådd Norge. Dyrebeskyttelsen mener at dette er dyreplageri. Dette melder NRK.

Valpeyoga er et fenomen som har tatt verden og sosiale medier med storm. Flere steder i Europa, USA og Australia kan folk tøye i valpeselskap.

Nå har trenden også nådd Oslo. Dyrebeskyttelsen Norge fraråder derimot folk fra å delta.

Siden starten av 2000-tallet har man kunnet gjøre yoga i selskap med hund ulike steder i verden. Geiter, kuer og griser har også blitt tatt inn på yogamatten. Geiteyoga er blitt populært i deler av USA.

Bak Norges første valpeyoga-tilbud står to 22 år gamle kompiser, William Lien Karlsen og Jeppe Oppegård. «Det har gått over all forventning. Helt fantastisk respons», forteller Karlsen til NRK.

De har lest seg opp og vært i kontakt med kenneler, hundeoppdrettere og en veterinær. Valpekullene får de låne helt gratis, vanligvis fra oppdrettere.

«De fleste hundeeierne blir med fordi det er en unik og morsom måte å sosialisere valpene på», sier Karlsen.

Dyrebeskyttelsen vil at Staten skal bruke en million kroner på en eierløs katt

Forsøkene på å torturere hunder fortsetter i Malmö

Dyrebeskyttelsen frykter derimot at valpene blir arbeidere med dårlige arbeidsvilkår.

«Valper skal ikke jobbe. Her utnytter man rett og slett forsvarsløse spedyr», hevder Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen.

Organisasjonen frykter at profitt vil gå foran valpenes behov. Valper trenger mye hvile og søvn, opptil 20 timer. Og de må på do mange ganger i døgnet.

«Det vi ser fra undercover-filming i andre land, er regelrett tortur av valpene. Det er tilfeller der de jobber fire-fem timer uten hvile, vann eller pause».

Karlsen og Oppegård hevder at alt foregår på valpenes premisser.

Kjendisveterinær Trude Mostuen er mer positiv. «Jeg tror ikke dette er noe skadelig for valpene, så lenge de kan trekke seg unna om de vil det», uttaler hun til NRK.

Hvis yogastudioene har en valpekurv hvor de kan slappe av og ta en blund i fred, skal det gå bra, ifølge Mostuen. Valpene kan til og med få noe ut av yogatimen.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.