Oppstyret om hvalrossen Freya er et tydelig og megetsigende signal om at samfunnet utvikler seg i dyrisk retning.

Dyrisk betyr ifølge Det norske akademis ordbok at noe har tilknytning til dyr, men betyr også rå, primitiv og brutal når uttrykket myntes på personer. Begge deler er dekkende for hvalrossrabalderet.

Det var knapt noen annen utvei enn at ansvarlige myndigheter tok ansvar når folk i Indre Oslofjord suspenderte vettet i sin omgang med Freya. Avlivingen var dyrevern i praksis. Dyret var svært langt borte fra sitt naturlige livsmiljø og tilhørte ingen truet dyreart. Det er titusener av dem ved Grønland, Svalbard og i andre arktiske områder.

Vi forstår godt at mange ble opptatt av hvalrossens gjøren og laden, men medienes dekning var helt ute av alle proporsjoner. Når et sjøpattedyr på avveie topper nyhetene fremfor krig i Ukraina, katastrofal tørke i Sør-Europa og strømpriskrise i Norge, er det et resultat av at Freya opererte i Oslo-området – i riksmedienes eget habitat. Hadde dyret forvillet seg inn i Beitstadfjorden eller svømt til Lyngen, ville tildragelsen blitt en notis.

Når enkelte reagerte så sterkt at de sendte drapstrussel til fiskeridirektøren, dreier det seg om Bambi-effekt: Freya hadde jo så bedårende øyne! Helskjønne dyreøyne får folk til å reagere – og åpne lommebøkene. Dyrebeskyttelsen i Bodø brukte for noen år siden 275 000 kroner på veterinærbehandling av hjemløse katter og det ble innsamlet 30 000 til tannlegebehandling av to katter med betente tenner.

Da denne spaltist var redaktør i Bodø, hadde redaksjonen på Leknes laget en reportasje om hektisk virksomhet på det lokale slakteriet i saueslaktsesongen. Desken forela oss et bilde som viste et dødt lam liggende på et gulv med blod rennende ned i et sluk. Redaktøren var oppvokst på gård og hadde vært med på saueslakting fra 7-årsalderen. Han sa ja til å sette bildet på trykk. Den lørdagen stoffet ble publisert, sto ikke telefonen i redaktørhjemmet. Lesere med krenkede følelser skjelte ut redaktøren med uttrykk som ikke er egnet for gjenfortelling. Bilder av døde mennesker i krig og ved ulykker er OK, men døde sauer skal folk ha seg frabedt.

Fra vår redaktørtid i Haugesund husker vi saken hvor rådmannen i Odda foreslo å innføre skuddpremie for å redusere villkattplagen i byen. For et oppstyr det ble! Formannskapet våget ikke å støtte rådmannen. Villkattene fikk yngle videre i uforstyrret vellyst. I avisen tok vi parti for rådmannen. Redaktøren var i unge år en ivrig villkattjeger. Vi har skutt mange katter med Mauser og redusert ammunisjon. Vi kan jo ikke godt bruke helmantlet ammunisjon i tettbygde strøk.

For ikke mange år siden ble det organisert immigrasjon av rumenske gatehunder til Norge. Det er tusener av hjemløse gatebarn i Romania som få i Norge bryr seg om. Men de har kanskje ikke like sjarmerende øyne som skabbete villkatter. 

For 20 år siden ble det et voldsomt styr da en spekkhogger med Hollywood-bakgrunn forvillet seg fra vestsiden av Atlanterhavet til Skålvikfjorden på Nordmøre. Det ble donert penger fra USA for å finansiere veterinærhjelp da Keiko, som hvalen ble kalt, ble syk. Den døde imidlertid, helt naturlig.

Dyrebeskyttelse er en aktverdig interesse, men den er blant byfolk ofte meget selektiv og inkonsekvent. I Norge mener dyrevernerne at det er OK at ulven spiser lam og sauer levende. Dyrebeskyttelse er udyrvern. Dyrevern omfatter sjelden nyttedyr, men udyr derimot! Og kjæledyr.

Når folk bryr seg mer om dyr enn medmennesker, er det et tegn på at samfunnet beveger seg i feil retning. Samfunnet avhumaniseres. Den i sin tid kjente journalisten Günter Walraff fikk jobb i Bild-Zeitung og avslørte at avisen i lang tid skrev side opp og side ned om hjemløse katter i Düsseldorf, men ikke én linje om forkomne fattigfolk som led overlast i byens bakgårder.

Denne spaltist bodde for mange år siden en periode i USA. Ved en sosial sammenkomst ble vi spurt om det virkelig var slik at nordmenn skjøt hvaler og spiste hvalkjøtt. Ja, svarte vi og la til: Forskjellen på Norge og USA er at vi skyter hval mens dere skyter hverandre.

Da ble det stille i stuen.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.