Regjeringen Støre ønsker at Norge skal bli mer selvforsynt med egen mat. Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) vil blant annet at nordmenn skal spise mer is, for rikets sikkerhet.

Han hevder at iskrem er helnorske varer fra start til slutt. «Det er veldig få produkter som produseres helt fra bunn til ferdig resultat i Norge. Det er noen møbler – og det er matprodukter».

Regjeringen Støre: Spis is for rikets sikkerhet!

Det finnes riktignok alternativer til naturlig vanilje, men vaniljeplanter dyrkes i varmere land, ikke i Nord-Europa. Andre vanlige ingredienser i iskrem som sukker og sjokolade kan knapt beskrives som «helnorske». Det dyrkes ikke sukker i Bergen eller Tromsø, heller ikke kakaobønner i Rogaland eller Trøndelag. En norsk landbruksminister bør vite dette.

Regjeringen Støre vil hindre import av poteter, presser opp prisene

Fortsatt eggmangel i Norge

Det finnes derimot ting som kan dyrkes i store deler av Norge. Det blir stadig mer populært å dyrke sine egne grønnsaker, urter og bær hjemme. 7 av 10 nordmenn mener vi må produsere mer mat selv.

Dette har ført til stor etterspørsel etter å sette sine egne poteter hjemme. Det melder NRK.

Potetgleden har derimot ført til utfordringer. Det finnes rett og slett ikke nok settepoteter å få tak i.

«Vi kan bekrefte at det har vært så stor etterspørsel etter settepoteter denne sesongen, at vi er gått tomme ved flere avdelinger». Det sier Sigbjørn Vedeld, seniorrådgiver kommunikasjon i Felleskjøpet.

Over hele landet ser Felleskjøpet en økning i salget. 17 prosent økning i salget fra i fjor er fasit for alle butikkene i hele Norge.

Vedeld mener at Norstats undersøkelse om selvforsyning forklarer noe av dette. «Over halvparten av det norske folk svarte at de gjerne vil lære mer om å dyrke sin egen mat. Interessen for hjemmedyrking er definitivt til stede».

I Steigen i Nordland driver Henning Andreas Holand (40) og Dina Fonn Sætre (34) potetgård på Engeløya.

«Det er kjempepositivt at folk har fått en bevissthet om at vi har lav forsyningsgrad, og at vi trenger å dyrke mer selv. Vi er et av landene i verden med lavest forsyningsgrad, og dette er et viktig steg for at det skal bli endring», sier Sætre til NRK. «Alle som har barn bør dyrke sine egne poteter, sånn at de skjønner hvor maten kommer fra».

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.