Regjeringen Støre øker tollen kraftig på importpoteter. En økonom mener at dette vil presse opp prisene, også på poteter produsert i Norge. Dette melder NRK.

I år innføres langt høyere toll for poteter og fire andre grønnsaker. Økt toll vil gjøre det langt dyrere å importere disse matvarene.

«Når importkostnadene dobler seg, gir det også stort rom for å øke prisen på norske poteter». Det uttaler Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi på BI.

Økonomen mener at kraftig økning i toll for import fra utlandet vil medføre høyere priser og dermed lavere etterspørsel.

«Hvis vi tenker på helse og nye kostholdsråd, så er jo ikke det kanskje det lureste å øke prisene på frukt og grønt. For når tollbarrierene øker, kan det gi høyere pris, som igjen gjør at folk velger usunne varer».

Landbruksdirektoratet varsler mangel på norske poteter: «Dramatisk reduksjon»

NRK besøker en Rema-butikk med grønnsakimportør Trygve Tønjum i Bergen. De aller fleste potetene her er norske, men det finnes også noen franske poteter i den rikholdige grønnsakdisken.

«Trolig blir det nesten slutt på utenlandske poteter», sier Tønjum, som er deleier og daglig leder i Trygve Tønjum Import AS.

Allerede i dag er nesten 90 prosent av potetene som selges i supermarkedene norskproduserte. Men på våren, før sesongen har startet i potetåkrene her til lands, pleier Norge å importere nypoteter.

NRK: Coop dropper poteter fra Israel – sier det dreier seg om kommersielle hensyn

Tønjum har regnet ut hvor mye nypoteter fra Spania vil øke i pris. I dag koster de spanske nypotetene cirka 40 kroner per kilo i et norsk supermarked. Med tollsatsen som slår inn til høsten blir prisen 104,50 kroner per kilo.

Grønnsaksimportøren hevder at de importerte potetene kommer til å bli så dyre at ingen vil kjøpe dem. Først neste år vil effekten av tollen slå inn for fullt, forklarer Tønjum.

Tanken med styrket tollvern er å styrke den norske potetproduksjonen. Det hevder landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) overfor NRK. Dersom prisen når et visst nivå åpner myndighetene for import fra utlandet.

Trygve Tønjum påpeker derimot at det er vanskelig å få tak i gode poteter på kort varsel. «Norge kommer til å stille bakerst i køen med vårt lille marked», hevder han.

Å øke tollen skjer heller ikke uten konsekvenser. EU kan reagere med mottiltak, og gjøre det vanskeligere for den verdifulle eksporten av norsk sjømat, tror økonom Ivar Gaasland.

Mangel på poteter gir permitteringer i Bama

Hos Norges største selskap innen frukt og grønt, Bama, frykter de for potetforbruket, hvis det ikke er jevn tilgang på poteter hele året.

I et brev til departementet og Landbruksdirektoratet ber de om overgangsordninger, slik at poteter ikke taper ytterligere terreng til varer som pasta og ris. Per i dag er det ikke nok produksjon innenlands til å erstatte importerte poteter.

Det er ikke bare poteter som får økte tollsatser. Det blir også økt toll på issalat, knollselleri, rødbeter og kålrot.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.