Mangel på poteter gjør at to Bama-anlegg må permittere store deler av arbeidsstokken utover våren. Dette melder FriFagbevegelse.no.

På Lågen potetpakkeri arbeider de som vanlig før påske. Men lagrene er snart helt tomme, og mer poteter kommer ikke inn på ei god stund. Dette betyr at en del ansatte blir permittert fremover.

«Det kom ikke som noe sjokk. Vi hadde det på følelsen, fordi det var mindre å gjøre enn vanlig i januar og februar», sier Martine Lie mens hun sorterer potetene på linja til potetpakkeriet.

NRK: Coop dropper poteter fra Israel – sier det dreier seg om kommersielle hensyn

Høyre ut mot landbruks­ministeren for mangel på egg, melk og poteter

Klubbleder Jovita Vaitkute har jobbet på anlegget i 14 år. Dette er første gangen hun har måttet sette seg inn i regelverket for permitteringer.

«Vi skulle gjerne sett at Nav kunne vært litt raskere med utbetalinger. Sju uker sa de det tok før søknadene ville være ferdigbehandlet. Det er lenge å gå uten lønn for mange, vi er ikke vant til å måtte legge av penger til sånne lange perioder. 62 prosent av lønna er lite for mange», sukker Vaitkute.

Også på Hvebergsmoen potetpakkeri blir det permitteringer utover i mai. Mens det på Lågen er 16 som blir permittert, er tallet på Hvebergsmoen 35 når fabrikken stenger. Totalt rammes altså rundt 50 Bama-ansatte av permitteringer i løpet av de neste månedene, skriver FriFagbevegelse.

Lågen og Hvebergsmoen er helårspakkeri for potet. Norsk potetproduksjon skjer kun i sommerhalvåret. De første potetene settes i jord i disse dager. Det er derfor behov for import deler av året.

I fjor var været vanskelig for norske bønder. Også i andre land har leverandørene slitt med avlingene. Totalt mangler Bama 5500 tonn med poteter som vanligvis skulle gått gjennom pakkeriene. Disse blir erstattet med ferdigpakkede poteter. Dermed blir det permitteringer.

«Vi jobber kontinuerlig med å finne løsninger for mer pakking i Norge, så vi håper at antall berørte kan reduseres», sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama, i en pressemelding.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.