Montasje, foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix, halal-stempel: Pixabay.

Islams forbud mot renter gjør at mange muslimer ikke tar opp boliglån, men fra i høst skal en ikke navngitt norsk bank tilby rentefrie lån.

Det er eiendomsselskapet Global Housing som har inngått samarbeidsavtale med den norske banken om de rentefrie lånene, skriver Vårt Land.

Selskapet sikter mot å lansere bankproduktene «innen høsten 2020».

– Mange muslimer, inkludert meg selv, har boliglån og lever godt med det, men tusenvis av muslimer i Norge eier ikke bolig på grunn av renteforbudet i islam. Dermed henvises de til leiemarkedet. Mangel på lånetilbud for denne gruppen hindrer økonomisk integrering i Norge, sier Sofian Mehmood, leder for finans og økonomi og presseansvarlig i det norske eiendomsselskapet Global Housing AS (GH).

To rentefrie bankprodukter skal lanseres; rentefritt boliglån og rentefri sparekonto, melder GH på facebooksiden sin:

Banken som vi har inngått avtale med skal innhente en formell produktgodkjenning fra sitt styre i september. Bankens navn vil bli offentliggjort så snart formell godkjenning fra bankens styret foreligger.

Både GH og den norske banken er «overbevist om at rentefrie produkter vil føre til økt finansiell inkludering i Norge», heter det.

Vi er utrolig glad for å ha funnet en norsk bankaktør som deler mange av de samme verdiene som oss. Dette er en bank som tror på bolig for alle, uavhengig tro og bakgrunn.

GH skal stå for salg og distribusjon av produktene. Banken skal sørge for innskudd og utlån.

Ifølge Koranen er renter forbudt i islam. En Civita-rapport konkluderte i 2016 med at islamske finansprodukter, spesielt huslån, er etterspurt blant muslimer i Norge. Norske banker bør fortløpende vurdere det forretningsmessige grunnlaget for å tilby islamske finansprodukter, for tallet på muslimer i Norge stiger, skrev professor i religionshistorie Torkel Brekke ved Universitetet i Oslo. Han ledet arbeidet med rapporten.

Kun 11,8 prosent av et utvalg norsksomaliere eier egen bolig skrev Klassekampen i fjor.

87 prosent tror det å ta opp lån vil «få negative konsekvenser for livet etter døden», og 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke, går det fram av kartleggingen som ble gjort blant 483 respondenter, de fleste norsksomaliere i Oslo.

Brekke mener samfunnet kan spare store summer på bostøtte dersom man lanserte en måte å kjøpe bolig på som ikke innebar renter, sa han til KK.

– Det virker som om politikere tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på slike tabuer. Forskning viser at det er helt feil, sier Brekke, som legger til at renteforbudet snarere har gjort seg mer gjeldende siden 1990-tallet, og at det er viktig for muslimer fra flere landbakgrunner, ikke bare ­Somalia.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.