Jordan Islamic Bank i Amman er den største islamske i Jordan. Sharia-kompatible lån er på full fremmarsj i Europa og bankene konkurrerer om å tilby dem. Foto: Majed Jaber/Reuters/Scanpix 

Muslimer «låses til leiemarkedet», fordi boliglån er tabu blant muslimer i Norge. Forsker hevder renter er større tabu enn å spise svinekjøtt og mener samfunnet må legge til rette for boligkjøp uten å måtte ta opp lån som innebærer renter.

I følge Klassekampen eier kun 11,8 prosent av norsk-somaliere i Oslo sin egen bolig, og blant dem som eier egen bolig er disse finansiert gjennom roterende sparesirkel eller privat lån uten renter. Ramaas bolig har gjennomført en undersøkelse blant 483 respondenter, og 95 prosent av disse ville ifølge undersøkelsen kjøpt en bolig dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.

Professor i religionshistorie Torkel Brekke ved Prio er involvert i et forskningsprosjekt om «finansiell ekskludering av muslimer i Norden». Han forteller til Klassekampen at i en større spørreundersøkelse i Norden sier 90 prosent at grunnen til at de ikke kan ta opp banklån er forbudet i islam. «For mange muslimer er renter et større tabu enn svinekjøtt,» sier Brekke.

Brekke etterlyser politiske tiltak og mener det er påfallende at renteforbudet så vidt er nevnt i byrådets politiske framlegg for ny boligpolitikk i Oslo denne uken. «Det virker som om politikere tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på tabuer. Forskning viser at dette er helt feil,» sier Brekke til Klassekampen. Vel, da har vi fått bekreftet den antakelsen. Videre kan han fortelle at renteforbudet snarere har gjort seg mer gjeldende siden 1990-tallet, og det er viktig for muslimer fra flere land, ikke bare Somalia.

Nei, tabuer er sannelig vanskelig å gi slipp på. I undersøkelsen til Ramaas bolig sier 48,2 prosent at de ikke vil ta opp lån med renter fordi de er redde for negative reaksjoner fra andre. Hele 87 prosent tror det vil få konsekvenser for livet etter døden, og 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke. Toneangivende muslimske lærde sier nemlig at du ikke skal ta boliglån med mindre det ikke finnes alternativer – og disse har åpenbart fått mer å si siden 1990-tallet.

Det er ikke til å stikke under en stol at boligmarkedet er krevende å komme inn på for mange, med høye boligpriser og høye krav til egenkapital og betalingsevne, som inntekter fra en fast jobb. Om løsningen er å finne tilbake til 600-tallet er vel heller tvilsomt. Det er temmelig deprimerende å lese at tusenvis av mennesker, ifølge professor Brekke, ikke kan opp ordinært boliglån fordi det er en synd på linje med å fortære svinekjøtt eller kan få negative konsekvenser for livet etter døden – i 2019. Man vil da anta at dette også gjelder lån til for eksempel å etablere en bedrift eller egen arbeidsplass.

Det er kanskje vel så deprimerende at Brekke har fått professortittel og fritt leide til å bidra til å sette samfunnet århundrer tilbake i tid med sin såkalte forskning.