Pressens Faglige Utvalg (PFU) har i en uttalelse den 27. januar 2021 konkludert med at Document med denne offentliggjøringen har brutt god presseskikk på punkt 4.6 i Vær Varsom-plakaten (VVP).

 

Tinghuset i Oslo der Oslo tingrett og Oslo byfogdembete holder til.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er i offentlighetens interesse å forstå hvordan rettspraksis er i endring, og Document publiserer derfor hele Oslo tingretts dom mot Gaute Drevdal i anonymisert form.

Uten håndfaste bevis har Oslo tingrett dømt Gaute Drevdal til 13 og et halvt års fengsel. Påstander og beskrivelser av kvinners følelser er tolket av psykologer og sakkyndige, og tillagt full troverdighet av retten. Når psykiatere og psykologer uttaler seg mer sikkert enn faget gir grunnlag for, oppstår et rettssikkerhetsproblem.

Man kan vanskelig lese dommen som en objektiv framstilling av rettssaken, men snarere som et frampek til kommende rettspraksis, der de sakkyndige kan tillegge partene sannsynlig troverdighet eller ikke, som om de bedrev eksakt vitenskap. Dommen kan sees som første skritt på veien til norsk samtykkelov, og blir stående som et eksempel på bruk av omvendt bevisbyrde.

Documents Julie Dahle har kommentert dommen: Drevdal-dommen er en sort-hvit fortelling om mannen som overgriper. Den kan ikke bli stående.

 

 

 

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.