Jeffrey Epstein. Stillfoto fra Netflix.

Hvordan kan en selvopptatt, løgnaktig, kriminell skjørtejeger og voldtektsmann i mange år unndra seg lang fengselsstraff og sosialt fall? Jo, ved å være stinking rich, holde filantropiske og liberale faner høyt og menge seg med de rette folkene. En smilende, rik fasade, en milliardær med engasjement for bistand og helseprosjekter i Afrika og å gi unge, ubemidlede jenter universitetsstipend – hva kan være grunnleggende galt med en slik person?

Netflix slapp sin dokumentarserie «Filthy Rich» i slutten av mai i år. Miniserien tar for seg alle sexanklagene mot finansmannen Jeffrey Epstein i kronologisk rekkefølge, fra de første ryktene begynte å dukke opp rundt årtusenskiftet, og til han ble funnet død på cella i et høysikkerhetsfengsel på Manhattan i august i fjor. Det er en god serie, om enn noe langdryg.

Epstein ble 66 år gammel. Selvmord er offisiell dødsårsak. Han hadde mange mektige og berømte venner, og var siktet for menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner. Epstein nektet straffeskyld, men risikerte opp mot 45 års fengsel om han ble dømt. Svært mange vitner og dessuten beslag av barnepornografi gjorde at utfallet av rettssaken omtrent var gitt på forhånd.

Jeg tror det er rimelig å anta at han selv trakk konklusjonen: Det er game over. Livet vil aldri bli morsomt igjen. Så tok han regien selv, slik han var vant til. At mange i omgangskretsen var lettet, betyr ikke at drap er det sannsynlige.

Dommer Berman godtok vitneførsel selv om tiltalte var død. Det ble satt pris på av ofrene, i serien kalt «survivors», de overlevende. De ble lyttet til.

Serien gir et fascinerende innblikk i hva vi får anta er en ytterliggående del av vestlig overklasseliv. Unge jenter og kvinner ble rekvisitter i et dekadent overklasseliv som vi forbinder med et aristokrati i forfall eller livet i et sultanat med harem.

Hvordan kunne prominente personer som Bill Clinton, Alan Dershowitz, prins Andrew og vår egen kronprinsesse Mette-Marit trives i hans selskap og ikke skjønne mer av hva som foregikk? Er det et utslag av at vi mennesker ser hva vi ønsker å se? Om hovedinntrykket er bra, så aksepterer vi lett gråsoner og bortforklarer inntrykk som ikke passer inn? Og dersom løgnene er store nok, tør ingen til slutt å peke på det opplagte: Keiseren er uten klær.

Så er det for en type som Epstein, som hele tida rekrutterte nye jenter som han kunne utnytte, ekstremt viktig å ha en vakker sosietetskvinne ved sin side. Ensomme predatorer inngir ikke akkurat tillit, og det er lettere å holde seg unna enn dem som er godt sosialt integrerte. Epstein hadde sin partner in crime i britiske Ghislaine Maxwell, datter av mediemogulen Robert Maxwell. Ifølge dokumentaren delte Ghislaine livsstil med Epstein, hun hadde noe av den samme grenseløse holdningen til seksualitet.

For kort tid siden fikk vi vite at prins Andrew stevnes av påtalemakten i USA. Hva kretsen rundt Epstein selv visste og deltok i, har vi neppe hørt alt om.

«Filthy Rich» får nok en oppfølger.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.