Sergej Brin prøver ut Googles brille som gir tilgang til instant data.

I slutten av 2017 uttalte Google-grunnlegger Sergej Brin at det ville være bra om Google gikk inn og bidro til at verdens militærmakter ble integrerte i hverandre. Da ville risikoen for krig bli mindre.

Forsvarsindustri og militære som er basert på nasjonan er konfliktskapende. Hvis de militære var filtrert inn i hverandre ville krig kunne forebygges.

Det er Simone Gao i zoomingin.com som fremhever denne uttalelsen i et intervju med general Robert Spalding. Spalding har vært militærattache i Beijing, snakker mandarin, og har ledet avdelingen for strategisk planlegging i Security Council i Det hvite hus.

Brins uttalelse sier mye om filosofien i Google. Det er viktig for å forstå hva slags mandat Google har gitt seg selv. Det Brin sier er faktisk et utenrikspolitisk og sikkerhetspolitisk statement med store konsekvenser.

Opprinnelig trakk Google seg ut av Kina da det ble møtt med krav om å tilpasse seg kinesiske «spesifikasjoner», dvs overvåking, kontroll og sensur.

Men etter noen år revurderte Google beslutningen. Selskapet var blitt multinasjonalt og hadde lagt slagordet Don’t do evil på hylla. Det kostet for mye.

Google ser på bunnlinjen og hva som tjener ekspansjon. Implisitt i Googles fredsønske ligger at Google skal ha global makt.

Men som ethvert normalt menneske vet, betyr ikke globaliseringen av menneskets natur forandres. Å tror noe annet er å postulere en tro på farlige utopier og utopister er ofte fylt av hybris, overmot. De tror de kan sette seg ut over grensene som er satt i menneskets egen natur. Historien er fortellingen om både denne naturen og de totalitære systemene i det 20. århundre er fortellingen om de som trodde de kunne forandre den.

Google-Brins tanker er i slekt med disse gigantomane arkitektene som forsøkte å realisere utopier. De er kjennetegnet ved en villighet til å ofre mennesker underveis, og jo lenger de er kommet på veien, jo større er viljen til å ta «omkostninger».

Google har sagt nei til milliardkontrakter for Pentagon, men har bygget laboratorier og fabrikker i Kina som steller med kunstig intelligens. AI:

Vi ser et samarbeid mellom det 20. århundres totalitære ideologi, kommunisme, og den nye digitale teknologien som er grenseløs. Begge drømmer om allmakt.

Mennesker har en tendens til å se teknologi som nøytral. Det er den ikke lenger. Den er gjennomgripende og må derfor, som Spalding sier, møtes med politiske tiltak. Ellers vil de som kontrollerer teknologien kontrollere verden.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: