Vi mennesker klynger oss til normaliteten, dvs vi søker en balanse. Hver gang det skjer en forverring av tilværelsen søker vi å kompensere for dette ved å ta oss sammen og si til oss selv at det nok skal gå over. Denne justeringen kan være en styrke, men den kan også være en torpedo under tilværelsen.

For hvordan bedømmer vi endringene, er problemene overgangsfenomener eller uttrykk for noe mer varig?

Fortsetter vi på samme kurs som før? Polikerne og mediene vil gjerne innbille oss det. De snakker som at truslene kommer innenfra, fra «høyrepopulister» og særlig Trump, mens de selv står for det gode. De forsvarer demkrati og åpenhet. EU har aldri stått for noe annet.

Kritiske hoder har lenge sett at dette ikke stemmer og de får følge av stadig flere.

Men tilsynelatende paradoksalt: Endringene og «problemene» er så store at folk flykter inn i normaliteten. Sinnet er konstruert slik at det filtrerer når det blir for mange negative nyheter: Halshogginger på åpen gate, barn som dyttes foran tog. Jeg er overbevist om at folk underbevisst forstår mye mer enn de gir uttrykk for.


Europas fremtid er i sannhet dyster.

Alle som skal drive politikk i dag og overbevise folk må ta høyde for trangen til normalitet, ønsket om å hvile og slippe unna konfliktene. Men for mange er de konstant til stede. Da kan en ny gruppevoldtekt, eller bestialsk drap være too much. En gruppe mennesker slipper indignasjonen ut på sosiale medier. Men de fleste sukker tungt og orker ikke dvele ved ondskapen.

Det kan være de har den for tett på i hverdagen. Det kan være de har jobber som gjør at de møter kravet om konformitet og konsensus i utøvelsen av jobben. Dette gjelder alle som i dag er på ledernivå og det gjør selvsagt noe med samfunnsklimaet. Folk tør nesten ikke innrømme for seg selv hva de egentlig føler.

Det som gjør at de ikke klarer å skyve problemene fra seg er bekymring for deres barns trygghet. Vi har nådd et nivå hvor denne bekymringen er konstant til stede når våre barn er ute i den store verden og Oslo er blitt den store verden. Verden har kommet til oss og det har helt konkrete konsekvenser for våre barns trygghet.

Men det er ikke lov å snakke høyt om risiko og bekymring. Tvert imot.

Når voldelige gjenger går løs på politiet, presterer ordfører Marianne Borgen og representant for Røde Kors å sitte i studio og si at det er «politiet som blikker ungdommene» (Her & Nå). De skal ikke se på dem, det er provoserende. Villigheten til å forstå voldelig ungdom kjenner ingen grenser.  Venstresiden har helt klart tatt parti og politiet står mellom barken og veden. Heller ikke de såkalt borgerlige partiene bakker politiet, men snur seg vekk.

Vi ser samme tendens over hele Vesten: Røde, grønne og liberale partier vender seg mot ordensmakten og er på «de undertryktes side». Befolkningen ser med skrekk og gru på det som skjer og vet ikke hvor de skal henvende seg.

Det systemet de er vant til å stole på, svikter dem. De partiene eller mediene som hevder å tale deres sak brennmerkes som høyrepopulister og verre.

Big Tech

I denne situasjonen er det Big Tech – Facebook, Google, Amazon, Twitter – velger å stramme grepet. Kursen mot det vi i 60-årene kalte represjon er umiskjennelig. Nå kastes folk ut over en lav sko.

Demokratiets styrke er åpenhet og diskusjon. De mektigste selskapene vi har sett i forhold til offentlig diskusjon og informasjon – og dermed også viten om kundene – velger å innta politiske standpunkt i en kamp på liv og død. Så sterke ord er på sin plasss hvis man ser på hva the Deep State i USA har vært villig til å gjøre for å stanse Trump.

Nå settes de samme trykket inn for å stanse hans velgere og tilhengere verden over.

Det trykket som Trump har levd med i tre år, treffer nå alt som kan tolkes som opposisjon. Data avleses ut fra parametre, og når negative syn på islam og muslimer legges inn som parametre sier det seg selv at oppgjøret blir stygt.

Si det ikke er sant

Demokrati er bygget på fredelige løsning på konflikt. Når det oppstår dype antagonismer og de statsbærende organer går til krig i stedet for å søke løsninger, blir folk skremt. Hva skal de gjøre? For noen er svaret eskapisme: Vi flykter til fjells, flyr mer enn noen gang, spiser god mat og ser Netflix.

Men alle vet: Problemene forsvinner ikke.

Menneskets evne til fortrengning er nærmest grenseløs. Når farer truer er et en overlevelsesmekanisme.

-Du mener vel ikke at myndighetene er vår fiende? vil folk spørre for å sette deg sjakkmatt. For å slippe å tenke selv. Men så fort de hører på en offentlig samtale – særlig fra mediene – oppfatter de at det skurrer. Hele sannheten kommer ikke frem. Det vesentligste blir ikke fortalt: Rammen, hovedfortellingen.

Eller som Strindberg sa i et stykke: -Vart tar pengerna vägen?

Det er alltid lurt å «follow the money».

Demokratienes svakhet

Demokratienes svakhet er uviljen mot å forstå at noen ikke vil dem vel. Demokratiene våkner ikke før de ligger i rennestenen og noen står over deg og sparker inn tennene dine. Uviljen mot å forstå hva nazismen var, gjorde at annen verdenskrig kom og ble så blodig.

I dag kommer trusselen innenfra og det sitter langt inne å erkjenne at det går en konflikt gjennom Vesten som er fundamental: Den ene siden vil nedkjempe den andre.

Selv på høyresiden er det folk som ikke vil ta inn over seg hvor nådeløse Big Tech er.

Et intern skriv i Google refererer til tre personer – Dennis Prager, Ben Shapiro og Jordan B. Peterson som nazister. Prager og Shapiro er ortodokse jøder, Petersen kjenner de fleste som et fenomen, en intellektuell «evangelist» som har nådd millioner. Kan noen på ramme alvor mener at disse tre stjernene har noe med nazisme å gjøre?

Spørsmålet er feil stilt. Den nye teknologiske eliten tenker ikke moralsk og meningsfullt slik vi som er vokst opp med Gutenberg-kulturen er vant til. Vi tenker mening ut fra Bibelen og Opplysningstiden. Det er en balanse mellom frihet og tradisjon i bunnen, som «binder» ratio, fornuften. Vi kan ikke si hva som helst.

Men det kan operatørene i Big Tech. De tenker nytte, de tenker utilitaristisk, de tenker «hva får oss raskest til målet»?

Det lå en utilitarisme i bunnen av sosialdemokratiet: Størst mulig lykke for flest mulig. Hvis noen få mennesker får makten til å skape denne lykken, er alt mulig.

Stalin og Mao tenkte utilitaristisk: Hvis massene fikk økt levestandard ville de lukke øynene for de som ble ført bort. Man snakket ikke høyt om det.

Menneskets natur

Men kommunisme og nazisme viste oss at mennesket gjør opprør mot systemer som vil endre dets natur.

Islamismen er den tredje ideologien som tror den kan underlegge seg mennesket og er en like stor totalitær trussel. Det oppleves derfor som skremmende for vanlige mennesker at våre myndigheter, akademia, kulturliv og ikke minst medier og lovverk tar islams parti, selv om religionen åpenbart ikke lar seg forene med demokrati.

Big Tech har store planer for samfunnet og vet det har dårlig tid: Hvis Trump vinner i 2020 kan det være at de blir regulert. Derfor hiver de alle hemninger for å hindre at det skjer og kampen føres alle steder, også i Europa.

Lekker

Big Tech har så mange ansatte at systemene lekker. Tucker Carlson kunne nylig avsløre at Google innbyr til en eksklusiv sommerleir på Sicilia. Deltakerlisten er ikke offentlig, men Google-grüderne Larry Page og Sergej Brin er selvskrevne, sammen med Facebooks Mark Zuckerberg, Leonardo diCaprio, popstjernen Katy Perry,  Obama, Bradley Coooper, Tom Cruise og en rekke rikinger.

Kombinasjonen av teknologi og pengemakt gir denne eliten en følelse av at alt er mulig og deres makt er selvskreven. Det er slik adelen oppfattet seg selv før den franske revolusjon. Ett parameter trumfer alle andre: Suksess. Suksess gir privilegier og når man blir privilegert får man suksess. Eliten er selvbevarende.

Det kan være smertefullt å innse at denne eliten har egne planer og egne interesser som ikke samsvarer med dine.

Historien kan være til god hjelp.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.