Oxford-professor Stein Ringen. Foto: Morten Holm / scanpix

Stein Ringen er professor i sosiologi og sosialpolitikk ved Oxford University. For noen år siden ga han ut boka The Perfect Dictatorship, en analyse av Kina i det 21. århundre. Til NRK uttaler han seg særdeles skarpt om Kinas ansvar for på nonchalant vis å ha sluppet løs et virus globalt. Om Vesten står samlet etter pandemien, vil maktbalansen svinge i vestlig favør, hevder Ringen:

– Det vil bli et oppgjør med Kina. Om at denne sykdommen ble sluppet løs fra Kina. De skulle ha reagert hurtigere. De skulle ha informert omverdenen hurtigere. Spredningen kunne vært annerledes om de hadde gjort det.

– Når støvet legger seg vil det bli en ganske hard tale fra Vestens side. Hittil har det vært vanskelig for vestlige land å snakke i klartekst til Kina om diktaturet og om deres internasjonale aggresjon – på grunn av kinesernes økonomiske styrke.

– Nå er den maktbalansen noe annerledes. Da kan det være lettere for omverdenen å snakke direkte og klart til de kinesiske lederne, sier Ringen.

Den kinesiske ettpartistaten truet Norge til taushet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010, og først etter flere år kom vi ut av den såkalte «fryseboksen». Nå kan situasjonen åpne for en mer kritisk linje, også for Norge, mener den norske professoren, som i en årrekke har vært knyttet til det britiske prestisjeuniversitetet:

– Det har jo lenge vært pinlig å se hvordan Norge har gått på knærne overfor kinesiske myndigheter. Vi skulle stått oppreist for lenge siden. Kanskje kan det bli en forandring på dette nå – dersom Vesten klarer å snakke med én stemme overfor Kina. Da vil situasjonen for Norge forandre seg, sier Stein Ringen.

 

– Det vil bli et oppgjør med Kina

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.