Sveriges alenegang har vakt oppsikt internasjonalt, og nå rykker 22 svenske forskere ut med hard kritikk mot helsemyndighetene. De ber politikerne gripe inn.

Ifølge forskerne «stiger dødstallene mot Italias høyder» – de krever at politikerne må gripe inn med «snabba och radikala åtgärder».

De viser til at det dør ti ganger så mange av viruset i Sverige som i Finland, som har betydelig hardere restriksjoner.

«Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in med snabba och radikala åtgärder.», skriver 22 forskere i Dagens Nyheter.

«De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val», skriver de.

Expressen har snakket med én av de 22, doktor i virologi Lena Einhorn:

– Ett facit är dödstalen som rusar i höjden, och framför allt på våra äldreboenden som Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att de måste skydda.

Ifølge forskerne har Folkhälsomyndigheten minst fire ganger feilaktig hevdet at smittespredningen har flatet ut.

«Man är obenägen att ändra sina rekommendationer ens när Sveriges kurvor radikalt börjar skilja sig från grannländernas», skriver forskerne.

– Folk har ikke riktig forstått alvoret fordi de har fått tvilsomme beskjeder fra Folkhälsomyndigheten og våre folkevalgte, sier Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi ved Göteborgs universitet, en av de 22 forskerne, til Aftonbladet.

Et ennet problem er at Folkhälsomyndigheten ikke har vært åpne om hva som har vært gjort i andre land, sier Lötvall, og viser til hva som har vært gjort i land i Asia.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.