Bakrusen fra det store 60-års laget 7. mars i Stockholm ble kraftigere enn gjestene hadde tenkt. Av de 100 gjestene som samlet seg til villafest i Stockholm endte 70 av dem med å bli syke av corona-viruset. Flere av dem måtte ha behandling med respirator.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, sier «burstagsbarnet».

– En sådan man går på en gång var femte år. Bara härliga människor, alla har så roligt, alla kramas, alla dansar, man råkar ta varandras vinglas. En underbar fest verkligen, sa gjesten Camilla.

Det var flere som ikke følte seg helt bra på selve festen, men ignorerte dette fordi det var en etterlengtet fest og fordi svenske myndigheter hadde beroliget dem med smittefare.

Dagen før, 6. mars, var beskjeden fra myndighetene:

– Vi har ingen smittspridning i samhället, utanför de här personerna och deras närmaste krets, sa Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten.

Den 7. mars var det kun 179 bekreftede coronasmittede i Sverige. Ingen hadde foreløpig dødd av viruset. 27.000 mennesker var samme kveld samlet til Melodifestivalfinalen på Friends Arena, så da kunne vel ikke en fest med skarve 100 være så farlig?

– Samma dag som vi hade den här festen var det Melodifestivalen med full publik. En av gästerna var en läkare som sa ”jag tar inte i hand, jag kramas inte, nu har det börjat, i morgon är det full beredskap och stabsläge på alla sjukhus”. Han var medveten om att det var i gång, säger födelsedagsbarnet till Dagens Nyheter.

Et par dager etter festen skrev fødselsdagsbarnet på Facebook at ektefellen hadde blitt syk. Etter det rant det inn med liknende meldinger fra de andre gjestene.

Expressen     Aftonbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.