Barna deres ble uskyldige ofre for den dødelige volden i det tidligere så trygge Sverige. Nå snakker seks mødre om sorgen i en dokumentar på SVT, og dommen over Sveriges politikere er hard.

Adriana var tolv år gammel da hun ble skutt og drept, tidlig om morgenen 2. august 2020. Sommernatten var lys og varm, og Adriana hadde sneket seg ut for å møte venner. Like etter klokken tre om morgenen tok livet hennes slutt, utenfor McDonald’s i Stockholms-forstaden Norsborg. Adriana ble truffet av kuler som egentlig var ment for to personer i et kriminelt nettverk.

Tre tyrkere med svensk stats­borgerskap etterlyst av Interpol for barnedrap

Det har gått over ett år siden Adrianas mor, Susanne Yakes, fikk beskjeden om at datteren hennes var drept.

– Sista gången jag träffade henne var som alla andra gånger. Jag kramade henne och berättade att jag älskade henne. Sen får jag ett telefonsamtal och det är en polis. Han säger att «din dotter har avlidit». Jag säger att det här kan ju inte vara sant och han svarar att hon har identifierats med passfoto, sier Susanne i første episode av dokumentaren Mammorna i våldets skugga.

Seks mødre – seks døde barn

Susanne er en av de seks mødrene som deltar i SVTs nye dokumentarserie. De er svenske forstadsmødre som alle har blitt tvunget til å gå igjennom det som er alle foreldres verste mareritt – å miste et barn. Deres tap er unødvendige. Barna deres fikk ikke leve livet sitt, ettersom alvorlige kriminelle gjenger kjemper sine konflikter med våpen på gata i Sverige. De kriminelle ville drepe hverandre – men drepte barna deres i stedet.

– Jag tar en dag i taget. Jag försöker få ihop vardagen. Det är ett vanligt liv, fast ändå inte ett vanligt liv. Jag känner mig bara så sliten, sier Susanne.

Hun var 19 år da Adriana ble født, og hun forteller at datteren har vært en del av hele hennes voksne liv, og at hennes eget liv på mange måter endte med Adrianas.

– Jag somnade med ångest, vaknade med ångest. Hela mitt liv dog den kvällen. Att en skjutning skulle drabba min familj? Aldrig. Aldrig. Jag var ju så försiktig, jag gjorde allting rätt.

Ingen blir opprørt

Mødrenes vurdering av politikernes og myndighetenes manglende evne til å håndtere den eskalerende volden er hard. Susanne forteller at hun alltid håpet at Adrianas død skulle gjøre en forskjell, at folk ville reagere. Men det har de ikke gjort.

– Jag har verkligen försökt få människor att vakna. Jag har ställt upp i intervjuer. Men jag känner inte igen vårt Sverige längre. Det är ingen som blir upprörd på riktigt, sier hun.

– Man lyfter knappt på ögonbrynen längre när man hör att det har hänt en skjutning. Men nu var det ett helt oskyldigt barn som blev skjutet av gängkriminella. Hon blev mördad. Om inte det är droppen, om inte Adriana är droppen, för att det här måste få ett slut… Då kan vi alla ge upp, sier Adrianas gudmor Isabella Leikas i et tidligere intervju med SVT.

– Det är gärningsmännens fel men det är också politikernas fel. Vi skulle inte sitta här om de gjort rätt åtgärder från början. Det ska inte vara möjligt att man åker omkring med automatvapen.

Drapsvåpenet ble brukt i rapvideo

Tre menn ble i september 2021 dømt for en forbrytelse knyttet til drapet på Adriana. Det mistenkte drapsvåpenet – en AK47 – ble funnet i forbindelse med etterforskning av et annet drapsforsøk i 2020. En av de dømte er en rapartist som brukte drapsvåpenet i en musikkvideo som de dømte tok opp i en garasje noen dager før den dødelige skyteepisoden. En patronhylse ble senere funnet av politiet, og det ble konstatert at den stemte med saken fra stedet der Adriana ble myrdet.

Seks personer er for tiden varetektsfengslet for ulike kriminelle mistanker knyttet til drapet. Tre av dem er i Sverige, de andre antas å være i Tyrkia.

Mammorna i våldets skugga er en dokumentarserie i seks deler. Første episode sendes på SVT1 i kveld klokken 21.00, men serien kan allerede streames på SVTPlay.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.