SVs Kari Elisabeth Kaski er usikker på hvorvidt man skal redde levendefødte etter abort. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SVs Kari Elisabeth Kaski mener abortgrensen bør heves til 22 uker. I praksis innebærer forslaget at fostre på 24 uker vil aborteres, sier overlege i nyfødtmedisin, Ola Didrik Saugstad. Ved 24 uker har barnet 60 prosent sjanse til å overleve.

Flere partier ønsker fri abort fram til 18, mens SV tar til orde for å heve abortgrensen til uke 22 og fjerne nemndene. I NRK Verdibørsen sier en jordmor med 30 års erfaring at fostre over 18 uker er et lite barn, og at mange kvinner overraskes over hvor «ferdig» fosteret er. Fostre over 12 uker må fødes på normal måte.

I årets 8. mars-tog hadde Kvinnefronten hoved-parolen «Abort er kvinners valg – Fjern nemndene».

Hjertet slår og barnet gisper

Jordmoren, som vil være anonym, forteller at hun har opplevd å stå med aborterte fostre som har levd i over en time.

–  Det er vanskelig å være med på, sier jordmoren til NRK.

Jordmoren sier at mange kvinner er uforberedte og forventer en død celleklump. I stedet aborterer de et foster som viser tydelige livstegn, er større enn de trodde og ser ut som «små dukker».

–  Hjertet slår og barnet gisper. Det er tøft.

Jordmoren sier at det er hennes oppgave å stå med fosteret til det dør dersom kvinnen ikke ønsker å se fosteret eller ikke ønsker å la det dø hos seg. Noen kvinner lar barnet ligge oppå seg og utånde.

Nemndene en trygghet

Jordmoren har gjennom sine tretti år aldri møtt en kvinne som har hatt negative erfaringer med å møte i nemnd før abort. Jordmoren påpeker viktigheten av at kvinnene er godt informert om hva de skal gjennom og hvor langt i utvikling fosteret er.

Jordmoren opplever i varierende grad hvor stor grad kvinnen er informert eller har tatt informasjonen inn over seg, og at mange forventer at de skal føde noe dødt. Hun påpeker at de fleste jordmødre synes det er bra at kvinnene har vært i nemnd før de kommer til abort, slik at noen har snakket med kvinnene i forkant av inngrepet.

Jordmoren sier at det ikke lenger er slik at abortnemndene er kvinnefiendtlige, men at de innvilger aborter i de aller fleste tilfeller.

Redder barn over 23 uker

I Norge redder vi barn over 23 uker, mens grensen i Sverige er 22 uker. Ola Didrik Saugstad, mangeårig overlege i nyfødtmedisin ved Rikshospitalet, er skeptisk til å utvide abortgrensen. I Verdibørsen forklarer han at fosterdiagnostikk ikke er presis og at det kan være vanskelig å sette korrekt termindato. Han forklarer videre at dette innebærer opp til to ukers feilmargin, og at fostre som aborteres ved 22 uker i realiteten kan være 24 uker, med 60 prosent sjanse for overlevelse.

Overlegen sier at utviklingen på fagfeltet har vært stor, og at man i stadig større grad er i stand til å redde de alvorlig premature barna. Saugstad forteller at barn født uke 22 har blitt behandlet ved Rikshospitalet.

Kaski usikker på å redde levendefødte

SVs Kari Elisabeth Kaski sier hun er usikker på hvorvidt man bør redde levendefødte etter abort. Kaski sier at hennes hovedpoeng er at det er kvinnens valg, også når aborten resulterer i et levendefødt barn, men at hun hovedsakelig ønsker å unngå at fostrene er levedyktige ved abort.

Abortpress 

Ola Didrik Saugstad beskriver et stort abortpress for mange kvinner og etterspør engasjement rundt dette. Saugstad sier han ønsker en 8. mars-parole der kvinner kjemper for retten til å slippe å ta abort.

– Jeg ser fram til et 8. mars-tog der en av parolene er «Nei til abortpress».

Kaski avviser at det finnes abortpress i dagens Norge.

– Det angår oss som samfunn. Det angår hva slags menneskesyn vi skal ha, sier Saugstad.

Les også: SVs abortforslag er et forslag om å tillate barnedrap

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.