Nytt

faksimile tv2.dk

Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen laget en illustrasjon til debattsiden: Det kinesiske flagg hvor fem stjerner var byttet ut med fem coronavirus.

Poenget var ganske innlysende: En illustrasjon på dagens virusepidemi, Hverken mer eller mindre. Men Kina opplevde det annerledes. Kina tok det som en fornærmelse og nå forlanger den kinesiske ambassaden en unnskyldning fra JyllandsPosten,

– Vi er meget indignerede og kræver, at Jylland-Posten og Niels Bo Bojesen tager ansvar for deres fejltagelse og offentligt underskylder over for det kinesiske folk, lyder det i en pressemeddelse.

Men det nekter redaktør Jacob Nybroe å etterkomme. Han sier det ikke er noe å unnskylde. Tegningen var uten tekst. Den var bare en illustrasjon av et problem.

Men jeg kan simpelthen ikke give en undskyldning, og kan ikke trække en tegning tilbage, som jeg ikke synes, indeholder noget forkert. Den her tegning er, modsat mange andre satiretegninger, en illustration af, hvad verden er optaget af lige nu, slår han fast..

Men kineserne oppfatter tegningen som spottende og hånende. Jyllands-Postens twitterkonto er full av kommentarer fra sinte og skuffede kinesere.

Generalsekretær for det kinesiske handelskammer, John Liu:

– Tegningen af coronavirussen på det kinesiske flag udtrykker kun hån, spot og latterliggørelse af den kinesiske befolkning, som lige nu har brug for omverdenens omsorg og støtte, lyder det.

Redaktør Nybroe sier det handler om ulik kulturer og ulike måter å lese et budskap på.

Jyllands-Posten har vært «der» før. Den 30. oktober 2005 publiserte avisen noen tegninger av profeten Muhammed og hans møte med ytringsfriheten. Det falt ikke i god jord hos danske muslimer.

Jyllands-Posten trodde nok også de bare illustrerte kulturkonflikter og ulikt syn på ytringsfriheten da de publiserte fem tegnere som hadde laget hver sin oppfattelse av møtet mellom islam og dansk ytringsfrihet. Danske imamer dro til Midtøsten og mobiliserte til krig mot Danmark. Det førte til at redaktør Flemming Roses liv ble snudd på hodet.

Jyllands-Posten konkluderte med at de aldri ville havne i samme situasjon.

Men tematikken er den samme med Kina: Tegninger tolkes forskjellig.

Spørsmålet er da om dansk ytringsfrihet skal bestemmes i Beijing.

 

 

Kina forlanger offentlig undskyldning for tegning i Jyllands-Posten

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!