Kommentar

Erna er inne i EU-varmen. Her møter hun den nye presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, tidligere tysk forsvarsminister og den nye EU-presidenten, belgiske Charles Michel, Donald Tusks etterfølger. Foto: Sergio Perez/Reuters/Scanpix

Erna Solberg blir intervjuet av Dagbladet i Madrid og kritiserer åpent Trump og lar skinne gjennom at han er problemet. Hele intervjuet handler om at Trump har gjort NATO-samarbeidet vanskelig. Jens Stoltenberg må drive parterapi.

Erna vet godt hvor hun har norsk presse. Hun vet at all kritikk av Trump vil bli heist etter hårene. Derfor er det ekstra oppsiktsvekkende at hun uttaler seg så eksplisitt i intervjuet med Steinar Solås Suvatne:

– De ble sviktet av Trump

Erna oppkaster seg til dommer over USA. Lille Norge, som under Ernas ledelse ligger langt under 2-prosentmålet, synes hun har moralsk rett til å sette seg til dommer over USAs politikk i Syria. Det er patetisk, arrogant og en smule latterlig.

Norges bidrag i Syria er mikroskopisk. Det er USAs teater, med franskmenn i en birolle.

Erna understreker selv at NATO er en forsvarsallianse, primært for Nord-Amerika og Europa. Så hvorfor har hun noe med å mene noe om USAs oppførsel i Syria?

Fordi hun lider av samme syke som Angela Merkel, Donald Tusk og Macron: Dømmesyke.

Den trives ekstra godt i avskristnede tidligere lutheranske land.

Venstresidens antiamerikanisme har infisert det som før var en borgerlige elite.

Erna har holdt stø kurs: Det hevdes at hun styrer mot en internasjonal toppjobb. Det kan ikke bli EU, så det må bli FN. Der er antiamerikanske obligatorisk.

At dette kan komme til å koste Norge noe som nasjon, synes ikke å streife Erna.

Amerikansk økonomi går så det suser. EUs ligger stille. Hvem er det som er i ascendanten?

Trump ligger an til å vinne neste valg. Men Erna uttrykker seg som hun er medlem av det Demokratiske parti og ser CNN.

Hun følger scriptet til Resistance-bevegelsen i USA: Alt Trump gjør er de mot. Fakta spiller ingen rolle. De mener fortsatt at han er i lomma på Putin. At det er Angela som gjør seg avhengig av russisk gass, at det var Trump som leverte dødelige våpen til Ukraina, mens Obama ga dem ulltepper, spiller ingen rolle.

Erna er som Demokratene fylt av sin egen moralske overlegenhet. Hun forveksler den med innsikt.

Hun kan legge ut om at Trump sviktet kurderne, som om Norge gjorde noe.

Denne Dagblad-journalisten har ikke styr på språket:

Alliansen har fått enorm hjelp fra kurdiske styrker i kampen mot IS i Syria. Det sendte derfor sjokkbølger gjennom Nato da Donald Trump beordret tilbaketrekning av de gjenværende amerikanske soldatene i området.

Samtidig lot den amerikanske presidenten tyrkiske styrker rykke inn, og Erna Solberg er uenig med den amerikanske presidenten.

Hypoteser blir til årsakssammenhenger: Trump lot ikke Erdogan rykke inn i Syria. Han advarte ham.

Men Trump ville trekke amerikanerne ut, for å holde løftet til velgerne: USA skal ut av Midtøsten. Det er slutt på de endeløse krigene. Meningsmålinger viser et overveldende flertall for tilbaketrekning.

Hva om amerikanerne skulle bli så fed up av bortskjemte europeere a la nordmenn, at de sier «fuck you» og trekker amerikanske styrker ut av Europa, eller flytter dem til Polen?

Ingen liker å bli hatt til beste. Tidligere forsvarsminister Robert Gates ga et sterkt intervju før han gikk av. Han sa til europeiske kolleger: Hvis dere ikke synes det er møyen verdt å betale for forsvaret av deres barn og barnebarn, hvordan kan dere forvente at våre skattebetalere skal bære byrden?

Erna og et blasert EU har ikke forstått at Trump representerer over halvdelen av amerikanske velgere. De gidder ikke betale for allierte som ikke vil betale sitt eget forsvar.

Angela Merkel holder demonstrativt tysk forsvar på rundt 1,5 prosent. Det samme gjør Erna.

Som Asle Toje sa i morgensendingen: Mange legger merke til at Norge med sin enorme pengebinge ikke ser seg villig til å oppfylle NATOs 2-prosentmål.

Erna tror hun er humanitær når hun forsvarer kurderne mot den brutale amerikanske presidenten. Men å være humanitær er ingen erstatning for å ha en politikk. Norge har råd til å være humanitær, på samme måte som Angela betalte Erdogan for å la være å sende migranter til Europa.

– Kurderne ble sviktet?

– Jeg mener kurderne ble sviktet, ja. Det synes jeg var vanskelig fordi de hadde vært en så viktig del av kampen mot IS.

Den som følger amerikansk politikk vet at det er et stort apparat som bestemmer politikken. Selv presidenten kan ikke gjøre som han vil. Det står fortsatt amerikanske styrker i Nord-Syria for å vokte oljekildene og etter sigende er det kurderne som får inntektene.

Trump tok ikke bare NATO på senga, USA har ingen plikt til å orientere om beslutninger out-of-area, selv om det er forståelig at Macron ble sur. Han tok også Iran og Putin, Assad og Erdogan på senga. De hadde ikke lenger USA som buffer og sto plutselig ovenfor hverandre. Mange har i ettertid sett at det var et smart trekk. Erdogan kjørte seg fast og Nord-Syria ble ikke den walkover han hadde forestilt seg.

Syria er en hengemyr.

Erna og Merkel, som ikke har ofret en dråpe blod, er blitt moralske besserwissere. Alle som har hatt slike i sin nærhet vet at man over tid blir irritert.

Det ville være merkelig om ikke Trump-administrasjonen og pro-Trump-politikere og medier over tid blir fed up med europeiske besserwissere.

Da vil det ikke hjelpe med moralsk indignasjon.

 

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!