Sakset/Fra hofta

Oslo 20180209. USAs ambassadør, Kenneth Braithwaite, i ambassadørboligen på Frogner i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den amerikanske ambassadøren til Norge, Kenneth J. Braithwaite, har den senere tid hatt møter med norske forsvarspolitikere og minnet om at USA forventer at Norge oppfyller 2-prosentmålet i god tid før tidsfristen som er 2024.

Hvis det er et NATO-land som har forutsetninger til det, så er det Norge: Ett av verdens rikeste land per capita med grensen mot Russland.

For første gang antyder en amerikansk ambassadør at manglende vilje kan få konsekvenser for amerikansk vilje til å komme Norge til unnsetning.

– Han er tydelig og han er ikke fornøyd, sier andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– De viser til at Norge er det eneste Nato-landet med grense til Russland som ikke når målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, sier Tybring-Gjedde.

Nytt i samtalene skal vært at det nå legges inn et element som minner om ultimatum.

– Nå er amerikanerne tøffere om at dette kan få konsekvenser. De sier ikke rett ut at de ikke vil hjelpe oss når det oppstår en vanskelig situasjon, men de viser til at vi ligger tett på Russland, sier Tybring-Gjedde. (NTB)

Tybring-Gjedde er enda klarere i et sitat NTB ikke sakset:

-Det kan få konsekvenser for forsvarssamarbeidet?

-Det ligger implisitt i det amerikanerne sier.

Spørsmålet er: Sender Erna Solberg et politisk signal til Washington for å markere misnøye/avstand med Trumps utenrikspolitikk? Det er nesten ikke debatt i norske medier om vårt forhold til USA/NATO. Men man skal ikke være spesialist for å få med seg at Erna ikke er fan av Trump. Det oppfatter de også i ambassaden på Huseby. Men det virker ikke som om det streifer regjeringen at amerikanerne kan miste tålmodigheten med nordmennene.

Braithwaite snakket også med Høyres Hårek Elevenes.

-De er utålmodige nå?

-Ja det er åpenbart. Han presiserte alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og USAs begrensninger for å ta sikkerhetspolitisk ansvar over den ganske verden samtidig.

En supermakt må prioritetere. Trump legger stor vekt på at rike land må betale for sin egen sikkerhet. Den tid er over hvor disse land kan være gratispassasjerer. Han har særlig utpekt Tyskland, men kunne like gjerne nevnt Norge.

Washington oppfatter signalene fra Norge: De er lunkne. Nå har forsvarsministeren brukt tre måneder på å vurdere om Norge skal delta i marinestyrken i Persiabukta og han har ennå ikke bestemt seg. Det er et signal som ikke er til å ta feil av.

USA ønsker først og fremst politisk deltakelse som viser bredde. En allianse hvor medlemmene sitter på gjerdet og overlater jobben med å vokte viktig infrastruktur til et fåtall land, vil smuldre.

Men man får inntrykk av at Erna har lagt seg så tett opp til Merkel at hun også har overtatt tyskernes verdensbilde: I denne optikken er Trump et fenomen som vil gå over, ikke noe varig. Man kan bare vente til han er borte.

Det er å gamble med Norges sikkerhet.

 

 

 

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.