Regjeringen vil inngå en avtale med USA om å overlate fire baser til amerikanerne. Dette er en avtale utenomo NATO. Det er en direkte bilateral avtale, hvor amerikansk lov gjelder, både rettslig og militært.

SVs Ingrid Fiskaa var nøye med å påpeke dette i Politisk kvarter: Dette er ikke innenfor Nato, det er utenfor. Norge har ingenting vi skulle ha sagt. USA har tilsvarende avtaler med 80 land og de inngår i USAs evne til å projisere makt. Hvilke interesser denne makten skal ivareta kan man diskutere. Det kan tenkes situasjoner der vertslandets interesser og USAs ikke er sammenfallende.

Det er ikke det mest påtrengende for Norges del, men amerikansk nærvær svekker behovet for å ruste opp norsk forsvarsevne, sa Fiskaa.

Den bekymringen delte ikke FrPs Christian Tybring-Gjedde. Han så ingen negative sider ved det bilaterale samarbeidet og mente SVs motstand skyldtes gammelt agg mot USA.

-Krigen har rykket nærmere, sa Tybring-Gjedde.

Han så ingen grunn til skeptis mot USA.

-USA er et demokrati. Om noe får trolig en amerikansk soldat som forgår seg på norsk område hardere straff hjemme enn om han skulle bli stilt for en norsk domstol, sa Tybring-Gjedde.

Det har vært flere tilfeller hvor amerikansk personell involvert i alvorlige ulykker har reist hjem til USA og det har vist seg nærmest umulig å få dem utlevert. Det gjelder blant annet enn dødelig bilulykke i Storbritannia, der kona til en amerikansk tjenestemann hadde skylden. Hun reiste hjem. Først etter vedvarende press fra regjeringen skjedde det noe.

Kritikere mener det har skjedd noe med USA de siste årene som gjør at demokratiet ikke er like patent som før og Fiskaa hintet til at det ikke er sikkert at demokratiet står like støtt om to år. Hun siktet utvilsomt til et comeback for Trump.

At det kunne være Biden-regimet som spiller hasard med demokratiet, er utenfor SVs fatteevne.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.