Skuespilleren Nicolai Cleve Broch kaller innvandringen «en gave til Oslo». Det får FrP-politiker Jon Helgheim til å fyre løs i et engasjert innlegg på Facebook. Han mener det er enkelt for privilegerte mennesker å lovprise noe de selv merker lite til i hverdagen.

Det er i en artikkel i Aftenposten at den kino- og tv-serieaktuelle skuespilleren erklærer sin kjærlighet til innvandringen i Oslo. Uttalelsene kommer i en sammenheng der Cleve Broch snakker om sitt forhold til hovedstaden, en by han har et varmt hjerte for.

«Ja, innvandringen er en gave til Oslo. Formuleringen er veldig politisk korrekt, kanskje, men jeg mener det», sier han.

Skuespilleren presiserer hva man mener:

«Innvandring er aldri uten problemer, men vi kan også omfavne det positive, sier Cleve Broch.

«Som for eksempel?» spør Aftenposten.

«Kulturen, arkitekturen, maten. Dagens Oslo er mye, mye mer fasettert og interessant enn den byen som de første innvandrerne kom til, på 1970-tallet», forklarer han.

Fasettert og interessant? Det spørs om ofrene for den innvandrerrelaterte gjengvolden i det siste vil synes at dét er en god beskrivelse.

Frakoblet virkeligheten? 

Dette er en type meninger som gjerne kommer som perler på en snor når såkalte kulturkjendiser skal uttale seg om innvandringsspørsmålet. Alt som heter kritisk perspektiv og virkelighetserkjennelse er mer eller mindre fraværende. Innvandring er positivt og berikende, og må omfavnes med entusiasme. Basta.

Mange trekker kanskje likegyldig på skuldrene og tenker at det like greit å la «kulturpersonlighetene» holde på med sin politisk korrekte posering.

Men FrPs innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim vil ikke la dette utspillet forbigå i stillhet. Han reagerer på at det er for enkelt å være positiv til noe man selv bare i liten grad opplever konsekvensene av.

«Der sitter de, kultureliten, og snakker om sine favorittkaféer og kulturelle møteplasser. Nicolai Cleve Broch tar til orde for å omfavne det positive med innvandringen og kaller det en gave til Oslo», skriver Helgheim i et innlegg på Facebook.

Helgheim er ikke nådig i sin dom over skuespillerens uttalelse:

«Selv bor han godt beskyttet på Ullern, og mener at alle kulturer i Oslo er blandet på en ålreit måte. Dette må forstås som at han synes det er veldig ålreit at de ikke bor der han bor. Oslo er nemlig meget segregert», skriver Helgheim.

Hele «kultureliten» får gjennomgå

FrP-politikeren retter sin syrlige kritikk mot flere enn Nicolai Cleve Broch:

«Det er mange som Nicolai. Noen av dem har selv erfart den fantastiske berikelsen Oslo har blitt til del, gjennom å oppsøke en Mat- og Kulturfestival på Grünerløkka. Andre har meldt seg på et afrikansk trommekurs. Her har de møtt mange hyggelige mennesker», skriver han.

Det kan anes en brodd mot det Helgheim ser som livsfjerne og til dels hyklerske holdninger i innvandringsspørsmålet.

Helgheim avslutter sitt utspill på Facebook slik:

«Basert på erfaringene fra trommekurs, kulturfestivaler og kafé-samtaler, gyver de ofte løs på oss som ønsker en regulert innvandring. Og dersom det skulle bli et problem at Oslos «gave» kommer litt vel nære, da kan man alltids flytte til Bærum. Skål for Oslos kulturelite, folkens», avslutter han.

(Sitatene fra Facebook-innlegget er noe forkortet av Document).

Lærdommen fra Tore Sagen 

Både Nicolai Cleve Broch og andre «kulturpersonligheter» har utvilsomt fått med seg hetsen mot komikeren Tore Sagen, da sistnevnte, riktignok på en ganske plump måte, forsøkte å ironisere litt omkring temaet innvandring. Dette kunne fort blitt en brutal karriere-stopp for Sagen. Men han la seg lynraskt «flat» og bedyret sine gode og rette holdninger i saken. Han er jo SÅ positiv til innvandring, han, det skulle bare mangle!

Resultatet av den saken er nok uansett at en rekke mennesker som ferdes i offentlighetens rampelys, bare er blitt mer livredde for å si noe som ikke harmonerer med «de godkjente synspunkter».

Heretter vil antagelig uforbeholdent politisk korrekte erklæringer komme enda tydeligere frem både fra kulturpersonligheter og andre med behov for å pleie sin «rene» fasade. Det gjelder trolig både spørsmål som innvandring, Midtøsten, Trump/USA, identitetspolitikk og ikke minst klima.

Stakkars den som måtte ytre noe «galt» om disse sakene i dagens Norge!

Men et forbilledlig demokrati, dét er vi selvsagt.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.