Å vise plakater med politiske korrekte slagord er blitt en «hit» blant diverse kjendiser. Ikke minst står de på for få flest mulig migranter til Norge. Det er uklart hva de tror de vil oppnå med sine plakater. Men FrPs Jon Helgheim mener dette er en fullstendig misforstått aktivisme.

Det er Dagbladet som forteller om denne aksjonen blant en gruppe mer eller mindre kjente kjendiser. Blant de noe mindre kjente kjendis-aksjonistene finner vi sykepleier og artist Marthe Valle.

Ifølge Dagbladet har hun hatt et innlegg på Facebook om saken, og det skal ha vakt mange reaksjoner:

«Vi som helsepersonell føler på en sterk uro over situasjonen i Moria, og vi ber innstendig om at de mest sårbare evakueres», skriver artist Marthe Valle (37) i et innlegg på Facebook.

Innlegget har blitt delt over 3000 ganger, og de siste dagene har en rekke kjente fjes engasjert seg for å redde barna i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, opplyser Dagbladet.

Marthe Valle er bare én av flere kjendiser som er opptatt av dette.

«Under emneknaggen «Evakuer barna fra Moria nå», oppfordrer flere kjendiser regjeringen til å handle før koronaviruset setter siste punktum for dem», beretter Dagbladet.

Dette har fått FrP-politiker Jon Helgheim til å reagere i et Facebook-innlegg:

«Kjendiser er veldig flinke til å bli med på diverse politiske kampanjer. Det er lett å holde opp en plakat når man får beskjed om det, men forstår de egentlig hvordan dette henger sammen?» skriver han

«Alle er enig i at barna bør hjelpes, men grunnen til at barn blir sendt, er nettopp at det finnes en mulighet til å komme til Europa.»

«Om vi henter 100 eller 10 000, så vil like mange nye umiddelbart reise og havne i en håpløs situasjon, og mange av dem vi dø på veien. Alle som nå er i Hellas, var trygge i Tyrkia og burde blitt der. Svært mange var også trygge i sitt hjemland og burde blitt der.»

Dette fremstår som et temmelig logisk resonnement, som de fleste burde evne å forstå. Men åpenbart går ikke en slik tankegang hjem  i en del kjendiskretser.

Helgheim fortsetter:

«Vi kan hjelpe langt flere på en mye mer effektiv måte dersom hjelpen settes inn i nærområdene. Norge gir allerede masse hjelp til Syria og nærområdene, til Tyrkia og til Hellas.»

«Uten en dypere forståelse for det kjendisene stiller opp på, så ser slikt politisk engasjement rart ut, akkurat som det ser rart ut når politikere synger og danser uten å ha peiling på det», avslutter Helgheim.

Budskapet er altså at kjendisene bør holde seg til noe de forstår seg på, hvilket for en del av dem er så synge, danse og opptre.

Kjendisengasjementet kommer til uttrykk ved at man lar seg avbilde med en plakat, der det står «Evakuér barna fra Moria nå».

På plakaten nevnes ikke noe om at det er til Norge de skal evakueres, men det står kanskje med liten skrift på baksiden? Det står heller ikke noe om hvorvidt barna skal hentes alene, eller om hele familien skal bli med. Erfaringsmessig er det all grunn til å anta det siste.

Barna er nok en gang påskuddet for en større familie-innvandring til Norge. Alle skal med, små og store.

Det er i hovedsak mennesker fra landene Syria, Afghanistan, Iran og Somalia det dreier seg om. Enda flere migranter fra nettopp disse landene er ikke det Norge behøver nå, i en situasjon der både økonomi og helseressurser er spent til bristepunktet.

At disse migrantene vil utgjøre en stor ekstrabelastning på et norsk helsevesen i korona-krise, er noe plakat-aktivistene er kjent med:

Skuespiller Gitte Witt (36) har også engasjert seg, og sier til Dagbladet:

«Det haster mer enn noen gang at de evakueres til et sted de kan være trygge og få skikkelig helsehjelp.»

Norge skal altså importere pasienter, mens vårt eget helsevesen advarer om en mulig dramatisk mangel på kapasitet til å håndtere vår egen befolkning? Man må antagelig være kjendis for å se fornuften i dette?

Nå har neppe noen av kjendisene tenkt å huse spesielt mange migranter hjemme hos seg, eller der de arbeider. Alle kostnader og alt av problemer som en slik runde med flere migranter vil innebære, skal bæres av andre enn dem selv. Det er ikke kjent at noen kjendiser har opprettet og finansiert et fond til dette, eller at de har kjøpt og innredet innkvartering noe sted.

Sett i lys av det, blir ikke deres engasjement særlig imponerende. Det kan se ut som om Helgheim har et poeng med sitt innlegg.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.