Etter demonstrasjonen ved den tyrkiske ambassaden i Oslo den 26. oktober 2019 begav demonstranter seg til sentrum, hvor en butikk på Karl Johans gate ble rasert. Foto: Lars Bryhn Nyland / NTB scanpix.

Arrangørene av den kurdiske demonstrasjonen gir politiet skylda for opptøyene som oppstod ved den tyrkiske ambassaden lørdag.

Andam Aziz, leder av Kurdisk Demokratisk Samfunnsforening, raser mot politiet og holder disse ansvarlig for at det oppstod slagsmål mellom kurdiske og tyrkiske demonstranter.

Aziz har ikke forstått politiets rolle og handlingsrom i Norge.

Dette er et problem ikke bare i denne sammenhengen, men også i flere sammenhenger hvor folk som ikke er vokst opp med eller er tilstrekkelig involvert i norsk kultur og samfunn, skal forholde seg til norsk ordensmakt og rettsvesen.

Og alt annet som har med lov og orden og rettsoppfatning i Norge.

Eksempelvis at en ikke forstår hvorfor ikke politiet kommer og henter og straffer den som uttaler seg negativt om profeten og Koranen. Eller at en ikke forstår hvorfor politi og rettsvesen ikke er lovpålagt å beskytter den som har «den rette tro» mot den som er «vantro».

Det er her det strander.

Når mennesker som er vokst opp med en lovreligion i et religiøst regulert samfunn – i Midtøsten eller enkelte områder i Oslo – møter rettsoppfatningen i et vestlig samfunn styrt av en sekulær og delt lovgivende, utøvende og dømmende makt.

Og ingen har lov å fortelle at det er forskjell på kulturer og at i Norge er det annerledes.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂