Sakset/Fra hofta

I programmet «Lindmo» på NRK var popstjerne Morten Harket gjest, og ville dele noen «store tanker» om klimaet. Det ble en suppe av svada man sjelden har hørt maken til, selv fra ham. Til og med programleder Anne Lindmo satt og måpte.

Morten Harket har alltid vært en dyktig artist. Musikk kan han definitivt lage. I disse dager er det også ute en ny bok om hans liv.

Harket har ved flere anledninger markert seg med til dels høytsvevende, svulstige og iblant uforståelige «tanker» om livet, verden osv. Det er kanskje en del av det å være en kunstnersjel?

Dessverre har trangen til å dele «personlige tanker» fått en del kunstnere og artister til å ville opptre som politikere. Eller rettere sagt, ofte som ufrivillige klovner på politikkens arena.

I samtaleprogrammet Lindmo denne uken ble klima selvsagt et tema, som det for tiden gjør i de fleste NRK-programmer. Alle muligheter benyttes nå til å pumpe «den rette lære» inn i det norske folk. Så langt har man lykkes brukbart i å indoktrinere de yngre generasjoner, blant dem har en fullstendig irrasjonell klimaangst spredt seg som meslinger.

Det sitter litt lenger inne å få samme gjennomslag for denne ensporede propagandaen i den voksne delen av befolkningen. Der har fortsatt mange sin kritiske sans i behold. Men NRK jobber altså daglig med saken. Alle skal med – i klimakorstoget.

I det aktuelle programmet leverte artist Morten Harket blant annet følgende gullkorn om klimaet:

«De som tviler på dette, altså miljøfornektere, de bruker jeg ikke noe tid på. For de kommer nær fremtid til å ta seg av selv

Miljøfornekter? Hm! Klimafornektere har man hørt om. Det er et meningsløst uttrykk som titt og ofte slenges ut fra mennesker uten argumenter og uten respekt for at andre kan mene noe annet enn dem selv. Mest av alt blir dette brukt som en hersketeknikk.

Men «miljøfornekter»? Hva i alle dager skulle det være?

«De kommer nær fremtid til å ta seg av selv»? Hva i huleste mener han her? Er det en trussel mot dem som tenker annerledes? De skal noen «ta seg av»? Eller er det bare babbel?

Men Harkets svadamaskin har så vidt fått varmet opp, det kommer mer:

«Så tenker jeg. Vi skal ikke løpe til svarene. Men jeg tror vi skal jogge. For vi trenger å ha med alle. Og vi trenger å tenke mens vi gjør det vi skal gjøre.»

Løpe? Jogge? Tenke mens vi gjør det? Hva er det han prøver å si?

Uttrykket i programleder Anne Lindmos ansikt under dette avsindige tåkepratet er kostelig. Det kan se ut som om hun tenker noe i retning av:

«Hva er det du surrer om nå, Morten? Er dette godt TV? Kan vi virkelig sende dette? Skal vi klippe bort hele innslaget

Harket fortsetter ufortrødent med formidlingen av sine ikke akkurat klokkeklare tankerekker, og sier blant annet:

«Jeg tror vi har denne sjansen. Industrien må med. Vi er nødt til å gjøre det sammen. Globalt».

Hva skal gjøres, av hvem, når og hvor? Rundt om i de tusen hjem ser antagelig folk spørrende på hverandre. Man famler med mobiltelefonen. Det holder nå, det hjelper ikke at det er en flott sangstemme som fremfører svadaen.

Lindmo vrir seg i stolen, ser nesten litt fortvilet ut. Hun må dog lide seg gjennom litt mer fra Harket:

«Enhver form for splittelse vil senke den muligheten, eh, senke skuta, tror jeg», doserer klimaekspert Morten Harket avslutningsvis.

Det beste med dette intervjuet var utvilsomt at det tok slutt en gang. Det kjente nok også Anne Lindmo, som så lettet ut da hun kunne avrunde seansen og gå videre programmet. Hun tenkte muligens i sitt stille sinn: «Popstjerne, bli ved din musikk.»

Nye programmet skal lages i uker og måneder fremover. Både av Lindmo og andre.

Hvem blir neste kulturpersonlighet som skal berike oss med sitt klimabudskap?

Takk og lov for fjernkontrollen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!