Parthenon-templet på Akropolis i Athen. Foto: Patrice Garcia / Wikimedia Commons.

I et forslag til ny kursplan for grunn­skolen som er lagt frem av svenske skole­myndig­heter, er under­visning om antikken forsvunnet fra historie­faget, skriver Svenska Dagbladet.

I ämnet historia har momentet «forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700» , som nu lärs ut på högstadiet, strukits helt. Det innebär att antikens historia försvinner från undervisningen i grundskolan.

Øverste ansvarlige for læreplanen i Sverige sier at antallet timer ikke strekker til:

– Vi har gjort en ganska noggrann genomlysning av hur innehåll och timmar stämmer överens och vi vet att historieämnet får bära för mycket. Man har pressat in för mycket. Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplans­avdelning, till SvD.

Skole­myndig­hetene er altså av den oppfatning at gresk og romersk historie er det som «gjør minst vondt» å ta bort fra pensum.

Jenny Wallensten, som forsker på antikken ved Svenska institutet i Aten, omtaler det hele som «absurd» og sier at kunnskaper om antikken er «absolutt nødvendig».

Poenget med historie­faget er å anskuelig­gjøre lange historiske linjer med relevans for samtiden, sier hun. Uten kunnskaper om antikken forstår man hverken senere tiders historie eller samtiden, ei heller litteraturen, mener Wallensten.

Så gjenstår det å se om Skolverkets forslag tas til følge. Reaksjonene på tanken om å utelate antikken har skapt sterke reaksjoner, og er blitt omtalt om «vanvidd», «kultur­fiendtlig» og «farlig».

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂