Nytt

Historien fra 70-tallet om hvordan svenskekongen måtte døpe om hunden sin, fra Ali til Charlie er morsom, men har samtidig en bismak. Vi vet hva som fulgte.

Det er Sydsvenskan som har oppdaget historien i memoarene til tidligere kansellisjef Jan Mårtensson. Dette var på 70-tallet, før Carl XVI Gustaf hadde truffet sin Silvia. Han hadde en hund som het Ali, hvilket var et vanlig hundenavn i Sverige på den tiden. Ali reddet en kongelig gjeste fra å fryse ihjel og slik ble hundens navn kjent i den muslimske verden. Det førte til protester. Det måtte man ikke kalle en hund. Da den svenske ambassadøren meldte at det holdt på å samle seg mennesker utenfor bygningen i protest mot hundens navn, forsto kongen «alvoret» og døpte umiddelbart om hunden til Charlie!!

Det var i slutet av 70-talet, kungen hade ännu inte träffat Silvia och firade jul i Villa Beylon i Ulrikedals slottspark hos prinsessan Christina. Carl XVI Gustaf gick ut en runda med sin labrador Ali. Hunden nosade upp en ung kinesisk fotomodell i en snödriva. Kvinnan var gäst på Ulrikedals slott och hade gått ut i en alldeles för tunn klänning och höll på att frysa ihjäl.

Kungen, som var välkänt svag för unga vackra damer, tog med sig den lättklädda flickan tillbaka till Villa Beylon. Det väckte en viss uppståndelse bland gästerna.

Händelsen uppmärksammades i utländska media. Från muslimskt håll påpekades det olämpliga i att döpa en hund till Ali. Ali hade varit en mycket nära släkting till profeten Muhammed. Kanslichefen Jan Mårtensson svarade att Ali var ett vanligt hundnamn i Sverige. Det gjorde inte saken bättre, tvärt om.

Svenska ambassaden i Pakistan skickade ett mycket oroligt telegram till UD. Ursinniga och förolämpade pakistanier höll på att samlas utanför byggnaden.

Kungen insåg raskt situationens allvar och hunden döptes om till Charlie, vilket löste konflikten. Historien berättas av kungens tidigare kanslichef Jan Mårtensson i dennes memoarbok «Att kyssa ett träd».

Kungens hund fick inte heta Ali