Sveriges utdanningsminister Anna Ekström (S) er under press for sin håndtering av PISA-skandalen. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Torsdag 6. mai ble utdanningsminister Anna Ekström (S) satt under press for sin behandling av de elendige PISA-resultatene i svensk skole. Hun beskyldes for både mørklegging og løgn.

PISA er en internasjonal  undersøkelse av skolesystemene i ulike land i regi av OECD, som kartlegger elevenes kunnskaper i matematikk, naturfag og lesing.

Ekström ble utspurt av utdanningstilsynet i Riksdagen. Hennes opptreden ble ikke godt mottatt.

– Jag konstaterar att den här PISA-skandalen bara växer. Det står klart nu att det på regeringskansliet fanns information från regeringens egna tjänstemän om att för många elever undantagits från att göra provet, säger Christian Carlsson (KD).

– Och utbildningsministern hade kännedom om detta men har mörkat de manipulerade kunskapsresultaten, och har därför ljugit inför riksdagen när hon svarade att hon inte hade några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder.

Skandalen ligger i det faktum at ministeren jublet over de fantastiske resultatene svenske skoler oppnådde i sist PISA-undersøkelse. Ekström hevdet at skolen var styrket, og Skolverkets egen statistikk gav inntrykk av at elevenes nivå var løftet som følge av en kraftanstrengelse.

Men hun glemte å nevne at minst 7 prosent av elevene ikke deltok på de nasjonale prøvene, hovedsakelig fordi de ikke behersket det svenske språket.

– Det här är en skolpolitisk praktskandal, och statsministern behöver nu svara på vad av detta som han själv kände till, säger Carlsson.

– Så sent som i söndags kallade han kritiken mot regeringen för befängd och personer som riktat kritik uppmanades att ”inte vara så sura”. Frågan som behöver ställas till honom är om han själv känt till mörkandet och de lögner som förekommit – och om han har fortsatt förtroende för sin utbildningsminister, säger Christian Carlsson.

Kristina Axén Olin er talsperson på utdanningsfeltet for Moderaterna. Hun er også svært misfornøyd med utdanningsministerens opptreden.

– Svaren Ekström gav på utskottet i dag är djupt otillfredsställande. Anna Ekström har medvetet mörkat för att försköna resultaten svensk skola, och sen har regeringen klappat sig själva på axeln och varit nöjda, säger Axén Olin.

– Vid många tillfällen i riksdagen har Ekström blånekat en för stor exkludering trots att hon känt till PM på sitt eget departement som visar på motsatsen.

Patrick Reslow (SD) sier enkelt og greit at dette «duger inte».

Under Ekstrøms ledelse har det svenske Skolverket foreslått å avskaffe antikkens historie og alle henvisninger til Bibelen, for å erstatte disse fagene med undervisning i «utenforskap, likestilling, seksualitet og relasjoner».

Lignende manipulering har vi sett i vår egen hovedstad. Det sier seg selv at resultatene blir skjevt fremstilt når skolene unnlater å la de svakeste elevene delta i testene.

I skoleåret 2016–2017 ble 7,6 prosent av elevene i Oslo-skolen fritatt fra nasjonale prøver i engelsk. 8,3 prosent i lesing. 7,1 prosent i regning. Ved Toppåsen skole på Holmlia ble 2016 var hele 26 prosent fritatt fra samtlige nasjonale prøver på femte trinn.

Vår egen skoleminister Guri Melby (V) forsøkte nylig å avvikle undervisning i historie og religion, men måtte trekke forslaget etter massiv kritikk. Men «Rosa kompetanse» finner man fortsatt plass til på timeplanen.

Expressen

Henrik Jönsson er libertarianer og velkjent svensk YouTube-profil. Han omtalte saken i sin faste lørdagssending 8. mai,
Svensker og kinesere tror at deres land er verdens mest demokratiske

a href=»https://www.documentforlag.no/produkt/mot-nasjonalt-sammenbrudd-norge-i-masseinnvandringens-tid/»>Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.