Tidligere SV-formannn Erik Solheim (64) går fra miljøsjef i FN, til å bli miljøsjef for One Belt – One Road – Kinas infrastrukturprosjekt for å skaffe seg global dominans.

Solheim kommer kritikerne i forkjøpet ved å si at han ikke klarer å se forskjell på vestlige investeringer og kinesiske. Spør Hongkong-demonstrantene om de er enige.

Solheim ser ikke forsjell på demokrati og diktatur. Det er en svakhet venstresiden har hatt lenge. Det er en systemfeil.

For sin egen del kunne Solheim sagt: Penger lukter ikke. Lønna for å tjene Xi Jinpings imperialisme er sikkert fyrstelig. Kina kjøper seg vestlige leiesvenner på løpende bånd. Det er en grunn til å gi Solheim en så lite flatterende betegnelse: De som tjener Kina biter ikke den hånden som før dem. De er underlagt den samme disiplin som de andre funksjonærene selv om den personlige frihet utenfor Kina er større.

Solheim ble tvunget til å gå av som FNs miljøsjef. Har han mistet bakkekontakten? Han valgte et svært dårlig tidspunkt å gå i Kinas tjeneste på. Kineserne truer Hongkongboerne som nå utvetydig har sagt hva de mener om Beijing. Kina viser ingen respekt for avtalen med britene om Hongkong. Kina tror på rå makt. BBC melder nå at myndighetene skiller barna til de muslimske uighurene fra deres foreldre og plasserer dem i kostskoler.

Kina er involvert i en handelskrig med USA som også er ideologisk.

Kina er ikke en så sikker hest å satse på som Solheim kanskje tror. Det kan være at lønna blir vanære.

 

Tidligere SV-leder og FN-topp Erik Solheim blir sentral i verdens største infrastrukturprosjekt i Kina. FN-arbeidet var mest snakk og lite handling, sier han.

Solheim (64) trakk seg som FNs miljøsjef i fjor etter en internrapport om reisevirksomheten hans.

Med base i Washington, D.C. og miljøtenketanken World Resources Institute (WRI) skal han nå spille en sentral rolle i den globale koalisjonen for å gjøre Kinas «Ett belte, en vei»-prosjekt grønnere, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er et prosjekt som 120 land er med på helt frivillig. Det er egentlig likegyldig om folk liker det eller ikke. Jeg greier ikke å se mer negativt på kinesiske investeringer enn vestlige, sier Solheim til avisen.

Soljheim erkjenner at mye av arbeidet i FN var mest snakk og lite handling.

– Jeg ble litt desillusjonert. Det var for lite oppmerksomhet på verden utenfor FN, på politikk og næringsliv. FN trenger grunnleggende reformer for å bidra til grønnere klode, sier Solheim.

Han vil fortsatt bruke fly, sier han.

– Jeg skal gjøre alt hva jeg kan for å bruke videokonferanser og epost, men det er ingen annen måte å forandre verden på enn å fly en del, sier Solheim.

Solheim har nå en rekke nye arbeidsgivere ved siden av jobben som sjefrådgiver i WRI. Han er direktør i Plastic REVolution Foundation , spesialrådgiver i Noref , bærekraftsrådgiver i RGE/April , styreleder i Afroz Shah Foundation og styreleder i Treelion sammen med Wang Wenbiao (NTB)

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!