Tavle

Polyteknisk forening var en gang noe man forbandt med teknisk kompetanse. Nå synes foreningen å ha blitt en sandkasse for den nye globale eliten, der Erik Solheim er et selvskrevent medlem.

Når de røde får seg kremjobber utvikler de en trang til luksus og privilegier som vi forbinder med deres angivelige motstandere. Erik Solheim var så glad i å fly og fly komfortabelt, på FN klimaprograms regning, at det endte med at donorlandene innstilte betalingene. Antonio Guterres hadde ikke noe valg: Solheim fikk sparken. Solheim benekter det selvsagt selv, men ingen andre.

Denne lite ærefulle avgangen forhindrer ikke at han stiller i Polyteknisk forening for å fortelle om «den nye verdensorden som stiger frem».

Tittelen på møtet, der Kjell Roland intervjuer, er:

Hvordan forstår vi den nye verdensorden som vokser frem?

Det kommer ærlig talt. som en overraskelse at det er en ny orden på gang. Ledet av hvem?  Den globale eliten er mest opptatt av eierskapet til det liberale demokratiet som de mener Trump holder på å ødelegge. Vi vet at Solheim er begeistret for Kina. Er det en verden som har forbigått USA han ser for seg?

Først en beskrivelse av den trussel Trump representerer:

Vestens globale verdensorden som ble etablert etter krigen svekkes, tiltroen til menneskerettigheter og demokrati er utfordret, handelskrig truer et velordnet handelssystem, klimautfordringen krever global samhandling og mange land velger populister til statsledere eller landet velger seg ut av forpliktende samarbeid over landegrensene.

Solheim har vært i FN, der antiamerikanske og anti-israelske stater allierer seg med vestlige. Stikkord: Klima, menneskerettigheter, grønt skifte.

At Solheim ble sparket forhinder ikke at han skal dele sine vyer med publikum:

I dag stiller vi spørsmålet: hvordan ser verden ut fra Oslo? Hvordan forstår vi de endringene som skjer og hvordan bør Norge forholde seg i den verdensorden som vi ser vokse frem.

Du møter Erik Solheim i samtale med Kjell Roland.

Møtet er torsdag 13. Hvis noen føler seg kallet, del gjerne opplevelsen med Documents ledere.

redaksjonen@document.no

 
Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!