I dag er det gått to måneder siden brannen i Notre Dame. Hvor blir det av granskningsrapporten? spør flere franske nyhetskanaler. For en måned siden ble det kommentert at rapporten ville bli lang og komplisert. Det er et omfattende arbeid å finne ut av brannårsaken, skrev LaCroix i mai. Detaljerte undersøkelser pågår i laboratoriet med tusenvis av bilder og objekter.

Det er to hovedspørsmål som skal besvares: Hva var brannårsaken, og hvordan spredte brannen seg? Politiet har samlet inn mange vitnesbyrd som må kryssjekkes. I tillegg fokuseres det på brannvarslingen, reaksjonene på stedet og det mulige ansvaret for brannen.

Det er tre hovedhypoteser som er blitt lekket til mediene. Den første gjelder arbeiderne, som innrømmet å ha røkt på stillasene. Syv røykstumper ble funnet av etterforskerne. Denne teorien ser det ut til at etterforskerne har gått bort fra. Den andre hypotesen gjelder de tre heisene som var installert for arbeiderne, og muligheten for kortslutning. Dette er for tiden det mest sannsynlige sporet, sa BFM TV den 10. mai.

Den tredje hypotesen refererer til de forskjellige klokkene som lå i taket. De lå «like over nøkkelstenen til transeptet» og ble elektrifisert i 2007: «En video fra 2015 viser denne klyngen koblet til kabler i midten blant støv og bjelker», skrev Le Canard Chained den 24. april. Denne beskrivelsen ble ikke akseptert av lederne av katedralen.

Ingen av disse tre hypotesene tar høyde for muligheten for ildspåsettelse.

Etterforskerne forsøker også å finne ut hva som skjedde mellom kl. 18.20, da alarmen først gikk, og kl. 18.50, da brannvesenet ble varslet. Var det en feil i varslingssystemet, en dårlig tolkning av signalet eller en menneskelig feil?

To måneder etter brannen avvises det at den skyldtes en kriminell handling, sier nyhetskanalen RMC. Dette skriver også 20minutes.fr. Etterforskerne har ikke funnet noe som støtter denne hypotesen, skriver de. Notre Dame vil bli åpnet for publikum før granskningsrapporten ligger klar, sies det sarkastisk.

BFM TV

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.